Jogsértő módon kampányolt a Tisza Párttal a XV. kerületi független polgármesterjelölt

2024. június 7. – 15:04

Másolás

Vágólapra másolva

A XV. kerület független polgármesterjelöltje, Palocsai Béla megsértette a választási törvényt, mert a választópolgárok megtévesztésére alkalmas plakáttal kampányol, ezért a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) eltiltotta Palocsait a további jogsértéstől – írja a 444.

A független polgármesterjelölt, aki korábban a Momentum helyi elnöke volt, az FVB szerint a plakátjaival azt sugallta, mintha a Tisza Párt jelöltje lenne. Pénteki döntésével az FVB felülírta a Helyi Választási Bizottság korábbi felmentő döntését. Az ügyben a választáson összellenzéki jelöltként induló Csernák János tett bejelentést.

Palocsai május végén így jelentette be, hogy indul az önkormányzati választáson:

Két nappal később a Facebookon tisztázta, hogy nem a Tisza Párt hivatalos jelöltje, ugyanakkor azt írta, „a jelölő ívek felvételekor a Tisza keresett polgármesterjelölteket különböző kerületekben. Így velem is beszéltek. Végül 4 másik kerületben állítottak polgármesterjelöltet. A plakátomról tájékoztattam a párt felsőbb vezetőit, akik nem kifogásolták annak a tartalmát. Úgy informáltak, hogy Magyar Péter tud a plakátról és arról, hogy a kommunikációmban a Tisza támogatására buzdítom a választókat.”

Ennek némileg ellentmond, hogy május végén a Magyar Narancsnak Magyar Péter Palocsai plakátjai kapcsán azt mondta: „Semmi közünk hozzá. Rengetegen visszaélnek a Tisza Párt nevével nemcsak Budapesten, hanem vidéken is.”

Az FVB friss döntésének lényege az, hogy bár a plakáton kisebb betűkkel szedve szerepel az az információ is, hogy Palocsai független jelölt, ez csak közelről, alapos szemrevételezés után olvasható le róla, a plakátok mellett elhaladó választópolgárok nem felétlenül veszik észre, ezért alappal gondolhatják azt, hogy a Palocsaira adott szavazat a Tisza Párt támogatását jelenti.

Nem Palocsai az egyetlen, aki visszaél a Tisza Párt nevével, többek között a Nép Pártján váci polgármesterjelöltje is hamisan tüntette fel magát a párt támogatottjaként. A Tisza Párt emiatt szerdán közleményt is kiadott, amelyben tisztázták, kik az általuk támogatott jelöltek, és kik nem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!