Závecz: A magyarok többsége szerint ki kéne hagyni a kormányt az EU-s pénzek elosztásából

2024. június 5. – 13:40

Másolás

Vágólapra másolva

A magyarok többsége csatlakozna az Európai Ügyészséghez, és a kormány helyett inkább az önkormányzatokra, civil szervezetekre, illetve a vállalkozásokra bízná az EU-s pénzeket – derült ki a Závecz Research reprezentatív kutatásából, amit az RTL számára készítettek.

A Závecz Research a válaszadókat arra kérte, hogy egy egytől ötig terjedő skálán értékeljék, mennyire biztosak abban, hogy az Európai Unió képes felügyelni, hogyan használják fel az országok a tőlük kapott forrásokat. A válaszadók csupán 6 százaléka mondta azt, hogy teljes mértékben bízik az EU-ban e téren, 14 százalékuk pedig egyáltalán nem. Átlagosan 2,9-es (a közepesnél alacsonyabb) értéket adtak a válaszadók, akiknek harmada 1-es vagy 2-es osztályzattal értékelte az unió hatékonyságát. A magyarok véleménye ebben a kérdésben egyébként nagyjából hasonló, se kor, se pártállás, se lakhely szempontjából nem volt nagy az eltérés.

A válaszadók kimagasló többsége támogatná az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, a Závecz kutatása szerint a magyarok 42 százaléka teljesen, 33 százaléka pedig inkább egyetért az állítással, hogy az országnak csatlakoznia kellene az Ügyészséghez, és mindössze 20 százalék ellenzi ezt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a magyarok inkább nem szeretnék, hogy a kormány kezelje az EU-s pénzeket.

Többségük (59 százalék) szerint a támogatásokat a kormányok kihagyásával, közvetlenül kell eljuttatni az önkormányzatokhoz, vállalkozásokhoz, civil szervezetekhez, és mindössze 36 százalék gondolja úgy, hogy a nemzeti kormányoknak kéne rendelkezniük ezekről.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!