Vitézy Dávid: Minél inkább távolodunk a városházától, annál inkább nő az elégedetlenség a jelenlegi városvezetéssel szemben

2024. június 5. – 07:05

Másolás

Vágólapra másolva

Mostanra Szentkirályi Alexandra szavazói számára is „egyértelművé válhatott, hogy Karácsony Gergely egyetlen esélyes kihívója én vagyok” – mondta a Népszavának adott interjúban Vitézy Dávid arra utalva, hogy A Fidesz jelöltje a főpolgármester-jelölti, és a fővárosi listavezetői vitán sem vett részt. Szerinte sokan pont a Partizán vitája után döntötték el, hogy rá szavaznak Karácsony helyett, ott ugyanis „kiderült, hogy az a Karácsony-kép, amelyet évek óta építgettek, miszerint a kivéreztetett főváros semmit sem tehet, hamis”.

Arra a felvetésre, hogy Karácsony szerint bocsánatot kellene kérnie az elmúlt 14 év miatt, azt válaszolta: „A saját listámat vezetem, nem a Fideszét. Ő viszont a DK-MSZP lista első embere, mégsem kérem számon rajta az őszödi beszédet. Nem tartozom felelősséggel a NER elmúlt 14 évéért. Fél évig voltam szakpolitikáért felelős államtitkár, az összes akkori döntésemet és mondatomat vállalom”.

Szerinte „minél inkább távolodunk a városházától, annál inkább nő az elégedetlenség a jelenlegi városvezetéssel szemben. A főpolgármester-váltó hangulatot kilométerarányosan lehet mérni”. Bár korábban azt mondták neki, a program alapú kampány nem működik, ő másként látja, „a választópolgárokat nem érdeklik a pártcsörték, meg a közgyűlés várható összetételével kapcsolatos számítások, sokkal inkább a konkrét ügyekre adott válaszok”.

„Világosan érzékelhető a vágy a jelenlegi két nagy politikai tömb meghaladására. Budapesten különösen, hiszen itt három olyan párt is bekerülhet a közgyűlésbe, amelyek soha nem voltak ott korábban” – mondta. Ezek az általa vezetett lista, a Tisza Párt és a Kutyapárt.

„Az új típusú többséghez új főpolgármester kell, márpedig a Tisza Pártnak és a kutyapártnak nincs jelöltje, de fővárosi programja sem, így számítok az ő támogatóikra is”.

Szerinte Magyar és Karácsony között egyre élesebb a konfliktus, ezért nehezen tudnának együttműködni a közgyűlésben. Most még ő sem tárgyal együttműködésről sem a Kutyapárttal sem a Tisza Párttal, de „lesz rá négy hónapunk, hiszen az új közgyűlés októberben kezdi meg a munkát”. Azt ismét megerősítette, hogy ha nem nyer a választáson, akkor is beül a közgyűlésbe, „már csak azért is, mert ez egy izgalmas új politikai színtér lesz új szereplőkkel, új együttműködési kényszerekkel, ahol nem lesz kényelmes, eltompító többsége senkinek”.

Azzal egyetért, amit korábban Karácsony is hangoztatott, hogy sok szavazópolgár csak a szavazófülkében fog szembesülni azzal, hogy pártlistára is szavazni kell, de ez alapvetően segítheti is őt, szerinte ugyanis a többség a főpolgármester-jelölteket támogatja, így sok voks érkezhet a listájára is.

„Kétfajta pártlista van most a fővárosban: az egyik, amelynek szereplőiről túl keveset tudunk, ilyen például a Tisza Párté, ahol néhány jelöltről semmit se tudni, vagy a Fideszé, ahol olyan fidelitasosok bukkannak fel, akiknek még a neve se került eddig elő. A DK-MSZP-Párbeszéd listáján szereplőkről viszont túl sok tudható, hiszen rajta van a BKV-s korrupciós ügyekben elítélt Hagyó Miklós kabinetfőnöke, Horváth Csaba gyanúsított zuglói polgármester vagy éppen a Pikó András józsefvárosi polgármesterre ráinduló Szili-Darók Ildikó” – mondta.

Arra a kérdésre, hogy mennyibe került a kampánya, nem válaszolt, Ungár Péter támogatásáról pedig azt mondta, sok más magánszemélytől – minden jogszabályt betartva – is érkezett támogatás, Ungár pedig annak idején Karácsony Gergely előválasztási kampányát is támogatta.

Azt nem állítja, hogy a megválasztásával megnyílnának a pénzcsapok, de nagyon más helyzetben van, mint Karácsony, aki „egyfajta ellenzéki vezérpozíciót vett fel fel, »őszalonnaságának« hívja a miniszterelnököt a Facebookon, már a 2026-os miniszterelnök-jelöltségre készül”. Ezt Karácsony többször cáfolta, korábban több interjúban is elmondta, hogy nem akar elindulni a 2026-os országgyűlési választáson.

Az uniós jogállamisági eljárásokat sem folytatná, ezek ugyanis szerinte csak alibizésre jók, „láthatóan semmivel sem vitte közelebb Magyarországot a demokratikusabb működéshez, miközben ezen eljárások miatt hatalmas összegektől esik el Budapest”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!