Egyetlen nap alatt 62 millió forintért hirdették a fideszes propagandát Facebookon

2024. június 5. – 13:03

Másolás

Vágólapra másolva

A választási kampányok hajrájában megszokott, hogy a csapból is politikai hirdetések folynak, és ezt most, az EP/önkormányzati választás előtti utolsó héten alaposan megtapasztalhatják azok, akik szoktak facebookozni. A Meta egy nyilvános felületen, az Ad Libraryben gyűjti a politikai hirdetések statisztikáit, ebből tudjuk, hogy a magyar politika átlagosan napi 6 millió forinttal gazdagítja a céget.

A friss adatok szerint június elsején, a Békemenet napján csak a Fidesz üzeneteinek sulykolására ennek több mint a tízszerese ment el. Csak a top100 hirdetőből a kormány narratíváját támogató oldalak költéseit összegezve, egyetlen nap alatt

62 245 857 forint a számla összege.

A legtöbb pénz a Fidesz Facebook-oldalán megjelent posztok hirdetéseire ment el, 19,8 millió forint (ez 184 hirdetés között oszlott szét); a többi oldallal együtt, ahol a Fidesz van feltüntetve a szponzorált posztok finanszírozójaként, az összeg 23 millió. A Megafon ehhez még 13 millió forintnyi hirdetést dobott hozzá, a Mediaworks kormánybarát médiabirodalom tagjai pedig további 20 milliót. A maradék pár milliót nagyrészt a közszolgálati hirado.hu, az Alapjogokért központ és névtelen lejárató oldalak adták össze. Még egyszer: egyetlen nap leforgása alatt.

A legérdekesebb számokat talán a Mediaworks nagyobb lapjai mutatják, az Origo (3 millió), a Magyar Nemzet (4,3 millió), a Mandiner (2,3 millió), a Metropol (2 millió), Bors (1,6 millió), és a Ripost (3 millió). A Mediaworks ugyan nem részletezi a pénzügyi beszámolóiban külön-külön az egyes lapjai bevételeit és kiadásait, azért jó eséllyel becsülhetünk úgy, hogy ezek az újságok ezekben a napokban nagyságrendileg annyit költenek facebookos hirdetésre, mint amennyibe a szerkesztőségeik fenntartása kerül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!