Orbán: Június 4. a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napja

2024. június 4. – 13:13

Másolás

Vágólapra másolva

„A Kárpát-medence népeinek akarata egyértelmű: nem akarnak újra feláldozható gyalogok, hadba küldhető vazallusok lenni a birodalmi sakktáblán. Se Brüsszel, se Washington, se Soros György kedvéért” – mondta Orbán Viktor kedden, a nemzeti összetartozás napján, a felújított Tisza-kastély ünnepélyes átadásán, Geszten. A miniszterelnök szerint ezt a Kárpát-medencében a legnagyobb lélekszámban élő közösség tagjai, a magyarok mondják ki a leghangosabban, de „tudjuk, hogy a többiek is így gondolják”, írja az MTI.

A kormányfő beszédét a hivatalos Facebook-oldalán élőben is közvetítették, a közönség soraiban ott ült többek között Sulyok Tamás köztársasági elnök, Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese is, aki láthatóan videóra is vette a beszédet.

„104 évvel ezelőtt kegyetlen, irgalmatlan, igazságtalan diktátumot kaptunk a nyakunkba, június 4., a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napja” – mondta Orbán. „Ma itt, Geszten összesűrűsödik a történelem” – mondta. Orbán szerint 110 évvel ezelőtt a Kárpát-medence népei a magyarok ellen harcoltak a szuverenitásukért, akkor még mindenki – a csehek, az osztrákok, a szlovákok, a románok, a szerbek és a horvátok is – örömmel várták és éltették a háborút. Szerinte ma, amikor újra háború fenyeget, az itteni népek világosan tudtára adják a nagyhatalmaknak, hogy megtanulták a leckét, és nem akarnak háborút.

A miniszterelnök szerint „egy újabb birodalmi érdek háborúba akar sodorni minket, ám öt nap múlva a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt, választásokon mondhatunk nemet erre”.

„Öt nap van a választásokig, most megtehetjük azt, amire 110 éve nem volt lehetőségünk: tisztán, demokratikus keretek között mondhat nemet a háborúra az egész magyarság” – mondta, hozzátéve, hogy a háború sohasem elkerülhetetlen, a háború mindig emberi döntések kérdése, és a fegyverek árnyékában nem nő élet és igazság, csak halál és igazságtalanság.

„Ma arra kell vállalkoznunk, hogy véghez vigyük azt, ami Tisza István miniszterelnök úrnak nem sikerült: hogy megakadályozzuk Magyarország részvételét egy újabb európai háborúban” – fogalmazott Orbán Viktor, aki szerint jobbak erre az esélyeink, mint 110 éve; szuverének vagyunk „és a szuverenitás minden magyar ember saját ügye és joga is”.

Arról, hogy Tisza Istvánt tényleg belenyomták-e az első világháborúba fact-check cikket írtunk a Telexen, ezt itt tudja elolvasni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter Sátoraljaújhelyen mondott beszédet a nemzeti összetartozás napján, azt mondta, a huszadik század adta a „legnehezebb leckét” a magyarsággal kapcsolatban, és a magyaroknak világméretekben gondolkodva kell megőrizniük nemzeti közösségüket. Szerinte a lényeg nem fog változni, továbbra is minden magyar felelős lesz minden magyarért.

Az ünnepség előtt Gulyás Gergely és Csáky Csongor, valamint Csíki Barna főépítész, Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke elhelyezte a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpontot kiegészítő négycsillagos wellness szálloda alapkövét. Az épület a Sátor-hegy oldalán a magyar kormány támogatásával épül meg és várhatóan jövő októberben készül el. Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében azt mondta, hogy a szövetség táboraiba idén nyáron mintegy 15 ezer diákot és tanárt várnak „itthonról és külhonból egyaránt”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!