Újra elindult a gyermeksebészeti ellátás Szegeden

2024. június 4. – 19:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét biztosított a gyermeksebészeti ellátás a Szegedi Tudományegyetemen – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) MTI-ben kiadott közleményéből.

Gyakorlatilag hét hétig állt a gyermeksebészet az intézményben, emiatt szinte az összes műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyereket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatták.

NNGYK közleménye szerint az SZTE gyermeksebészeti ellátásra szánt műtője nem felelt meg a szakmai követelményeknek és a jogszabályban előírtaknak. Az NNGYK hatósági eljárás keretében kötelezte a szolgáltatót, hogy haladéktalanul biztosítsa a helyi szakellátást a területi ellátási kötelezettségének és a magas progresszivitási szintnek megfelelően.

Az ellátás folytatásának feltétele egy olyan gyermeksebészeti szakmának megfelelő műtőblokk biztosítása volt, ami megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, szakmai szabályoknak. Az SZTE kedden eleget tett a határozatban foglaltaknak, és kijelölte a biztonságos és megfelelő gyermeksebészeti beavatkozások elvégzésére alkalmas műtőblokkot, így a gyermeksebészeti ellátás a régióban biztosított.

Az NNGYK szerint nem volt olyan gyerek, aki ne kapott volna ellátást, bár arra nem tértek ki, hogy – ahogy korábban írtuk – ez azt jelenthette, hogy egy másik városba kellett utazni érte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!