Alkalmatlanság miatt leállították a műtőt, hét hete nincs gyermeksebészeti ellátás Szegeden

2024. június 3. – 14:35

Másolás

Vágólapra másolva

Gyakorlatilag hét hete nincs gyermeksebészeti, illetve traumatológiai ellátás a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Azóta szinte az összes műtétre vagy egyéb sebészeti beavatkozásra szoruló gyermeket a pécsi vagy a debreceni egyetemi centrumokba, illetve a fővárosba utaztatnak – írta a Népszava. A Magyar Orvosi Kamara megerősítette: a dél-alföldi régió legmagasabb szintű gyermeksebészeti ellátását biztosító SZTE gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt leállították.

A Népszava arról írt, hogy van, akit mentővel visznek, de előfordul, hogy a szülő saját gépkocsival vág neki 175 vagy 225 kilométeres útnak. A lap információ szerint több mint 200 tervezett műtét maradt el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe. Eredetileg egyhetes leállásról volt szó, de a helyzetet azóta sem sikerült megoldani.

Az ügyről a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményében azt írta, hogy ők április 16-án értesültek a műtő leállításáról. Megerősítették, hogy Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a Kecskemét – Szeged – Békéscsaba tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezte át. A MOK igyekezett szakmai megoldást találni, ezért csongrádi területi szervezetük megkereste az SZTE-t, de választ nem kaptak.

Ezután a MOK országos központja is az egyetemhez fordult, majd május 6-án Takács Péter egészségügyi államtitkárt is megkeresték. Válasz nem érkezett, a helyzet nem változott. Végül miután az eredetileg kijelölt egy héttel ellentétben már egy hónapja szünetelt a gyerekek ellátása a régióban

személyes egyeztetésen jelezték Pintér Sándor belügyminiszternek a problémát.

A MOK szerint Pintér értesülve a helyzetről, azonnal megkezdte az intézkedést, és másnap már az intézményben voltak az illetékes hatóságok, kollégáik beszámolója szerint szakmailag is helyes megközelítéssel. A tervezett megoldással kapcsolatban további információja a MOK-nak sincs. Hozzátették: „fontos azonban, hogy a feltehetően kompromisszumos ideiglenes megoldás után hosszú távon megfelelő színvonalon legyen biztosítva a régió gyermeksebészeti ellátása”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!