A Miniszterelnökség támogatásával rendezték a gyerektábort, amin az elítélt bicskei nevelő is részt vehetett

2024. június 4. – 14:56

Másolás

Vágólapra másolva

A bicskei pedofil ügy másodrendű vádlottja is részt vehetett egy 2022-es gyerektáborban, amire a Nemzetiségi táborok 2022. évi költségvetési támogatása keretében kapott félmillió forintot az eseményt szervező Országos Német Kultúregyesület. A támogatási programot a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hirdette ki – írja az Átlátszó.

Az, hogy K. Béla felbukkanhatott ebben a táborban, a 2022-es gyerektáborról szóló pályázati dokumentumból derült ki. „Az egyesületünk által második alkalommal szervezett napközis táborunk célja az volt, hogy nemzetiségi nyelvoktató általános iskolánk tanulóinak a magyarországi német nemzetiségi történelem, népismeret és kultúra területén szerzett tudását sokrétű, színes és élménydús programjainkkal elmélyítsük (…)” – írták, majd azzal folytatták, hogy a negyedik napon hangszerbemutatót kaptak K. Béla vezetésével, „aki a rézfúvós hangszerek világába kalauzolta el a gyerekeket” – áll az ONKE beszámolójában azzal a különbséggel, hogy ott kiírták a férfi nevét.

K. Béla 2015–2016-ban nevelőként dolgozott a bicskei gyermekotthonban. A vádirat szerint ez idő alatt négy, nevelésére bízott fiúval végzett szexuális cselekményeket. A férfit elítélték, 2019-ben másfél év szabadságvesztést kapott a Győri Ítélőtáblától, az ítéletet 3 évre felfüggesztették.

Az ONKE beszámolóját Loór Miklós, a Lohr Kapelle rézfúvós zenekar vezetője küldte be – a zenekarban pedig korábban többször is feltűnt K. Béla. Az Átlátszó azt írja, az ONKE oldalán elérhető beszámolóból megpróbálták K. Béla nevét eltüntetni, de csak az egyik helyről vették ki azt.

Kerestük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-t (BGA), az ONKE-t és a Miniszterelnökséget, hogy miként kívánják kommentálni, hogy K. Béla is részt vehetett ezen az eseményen. Választ egyelőre a Miniszterelnökségtől kaptunk, azt írták, Magyar Péter Facebook-bejegyzésére reagálnak vele:

„A családját pénzért és hatalomért bármikor eláruló Magyar Péter aggodalma a gyermekekért álszent. Különösen álszent annak aggódása, akinek bizalmasa piramisjátékkal súlyos bűncselekményt elkövetve családok tucatjait tette tönkre. A feleségét lehallgató Magyar Péter felkészületlenségéről semmi nem mond többet, minthogy az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság nem tartozik Gulyás Gergelyhez. Ettől függetlenül is helyes, ha a nemzetiségi táborokat a kormány támogatja. Kizárólag a szervezők felelőssége, hogy ezekbe a táborokba kiket hívnak meg.”

A BGA szerint az, hogy ki ment el a táborba, az egyesület felelőssége. Kedd kora esti levelükben ezt válaszolták:

„A szóban forgó tábort az Országos Német Kultúregyesület szervezte. Az egyesület a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyílt, minden magyarországi nemzetiség számára elérhető pályázatán indult és nyert el 500 ezer forint állami támogatást. Ezen pályázatok esetében a döntési javaslatot a 12 országos nemzetiségi önkormányzat képviselőiből álló bizottság terjeszti fel. A benyújtott pályázat a kiírásban foglalt céloknak és feltételeknek megfelelt. A tábor megvalósításáért az egyesület felelt, így a szervezők felelőssége az is, hogy ebbe a táborba kiket hívnak meg.”

Frissítés: 2024. június 6-án este az Országos Német Kultúregyesület az alábbi közleményt juttatta el hozzánk:

Az egyesületünk szervezésében megvalósult német nemzetiségi napközis tábor előkészítése idején és a megvalósulása során sem volt tudomásunk arról, hogy az egyik előadást tartó személyt a bíróság ítélete alapján véglegesen eltiltották a gyerekekkel kapcsolatos munkakörök gyakorlásától, vagyis amikor ilyen feladatot vállalt, azzal újra törvényt sértett, sőt egyáltalán nem volt tudomásunk arról, hogy bármilyen bűncselekmény elkövetése miatt vele szemben bírósági ítélet született, a történteket mi is a sajtóból ismertük meg.

Mint minden normális, jóérzésű ember, természetesen mi is teljes mértékben elhatárolódunk mind a gyermekeket sértő vagy a nemi erkölcs ellen irányuló bűncselekményektől és az ezeket elkövetõ személyektől és egyúttal mélységesen elitéljük és megvetjük az ilyen embereket. Az egyesületünk és a zenekarunk – önhibáján kívül – vétlen elszenvedője a történteknek, tekintettel arra, hogy az elõadást tartó személy a sajtóban megjelent híreket jóval megelőzően elhagyta a zenekarunkat, hollétérõl sem az egyesület, sem a zenekar tagjainak nem volt és azóta sincs tudomása.

Természetesen, ha tudtunk volna erről a szörnyű tettéről, akkor értelemszerűen az a minimum, hogy kizártuk volna a zenekarból és mindenfajta kapcsolatot megszakítottunk volna vele, de erre lehetőségünk nem volt, hiszen általunk – akkor még – nem ismert okokból eltűnt.

Sem az egyesületünknek, sem a zenekarunknak, sem az ezekhez kapcsolható magánszemélyeknek nem volt tudomása a hivatkozott bírósági ítéletről, ennek megfelelően az ügynek csupán vétlen elszenvedői vagyunk. Az üggyel kapcsolatban a továbbiakban nem kívánunk nyilatkozni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!