Tetovált Hitlerrel és horogkereszttel a hátán indult a választáson a táti független jelölt

Másolás

Vágólapra másolva

Soltysiak Edina a táti Együtt Közösen Tátért független szervezet listáján indul önkormányzati képviselőnek a Komárom-Esztergom vármegyei községben.

Az Együtt Közösen Tátért nevű független szervezet szerint aki rájuk szavaz, az a jövőre szavaz, de az önkormányzati jelöltjük nem feltétlenül ezt az üzenetet közvetíti.

Az esztergomi születésű Soltysiak Edina ugyan a bemutatkozásában kifejti, hogy érdeklődik az innovatív fejlesztések és a megújuló energiák iránt, nem kell túl sokat keresgélni a közösségi médiára feltöltött fotói között, hogy egy egészen másfajta érdeklődésére is fény derüljön.

Közösségi oldalán önkényuralmi jelképeket vagy arra tett utalásokat találunk. A Facebook-profil minden jel szerint hozzá tartozik, ugyanis a szervezet polgármesterjelöltje, Losonczi Dániel ezt az oldalt jelölte meg, amikor bemutatta az önkormányzati jelöltjeit, köztük Soltysiak Edinát is. A Facebookon maga írja, hogy az Instagramon devilscat88 néven van jelen.

Soltysiaknak rengeteg tetoválása van, és nem rejti annyira véka alá őket: a két alkarján a „Meine Ehre heißt Treue” német kifejezés található. Ez magyarul annyit tesz, hogy a „Becsületem a hűség”, és amúgy a náci SS mottója volt. Még 2022-ben is posztolt olyan képet, amin látszik az egyik fele, de az is igaz, hogy 2020 januárjától már a másikat kitakarta egy félkaros megoldás. Ezen a nyilvános fotón látszik a felirat:

Fotó: Soltysiak Edina / Facebook
Fotó: Soltysiak Edina / Facebook

A hátát viszonylag ritkán mutatja, igaz, az emberek általában nem szokták, pedig az egyik lapockáján egy Hitler-portré látható, a másikon pedig egy (tükrözött) horogkereszt.

Fotó: Soltysiak Edina / Facebook
Fotó: Soltysiak Edina / Facebook

A derekán a 88 és a 14 számok olvashatóak. Ezeknek a számkódoknak a neonáci világban külön jelentése van. Az első az ábécé szerint 8. betűre utal, ami a HH, azaz a „Heil Hitler” köszöntést rejti. A 14-es szám egy amerikai nacionalista fajvédő egyik írására utal, amelynek az angol eredetiben 14 szóból álló mondata így hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. A Soltysiak Edinán látható tetoválások között látható egy birodalmi sas is. Ez a képernyőfotó az azóta privátra állított Instagram-profiljáról van:

Forrás: Instagram / devilscat88
Forrás: Instagram / devilscat88

Kerestük a jelöltet és az őt jelöltként állító Együtt Közösen Tátért szervezetet is. Az szervezethez nem találtunk más elérhetőséget, ezért Facebookon küldtünk kérdést arról, tudnak-e a jelöltjük tetoválásairól, és ha igen, mi a véleményük róla. Válaszukban ezt írták: „Elsősorban azzal kezdenénk, hogy nem vagyunk egyesület. Mindenki egyénileg indult el, de egymást támogatva az idei választásokon. Az, hogy egymást támogatjuk, csakis a Táttal kapcsolatos fejlesztések és meglátások miatt van. Teljes mértéken elhatárolódunk a kirekesztés és az emberek elítélése kapcsán” – fogalmaztak, és hozzátették, hogy a továbbiakban nem szeretnének erről a témáról nyilatkozni.

Soltysiak Edinának két alkalommal is küldtünk kérdést a Facebookon arról, mi a viszonya jelenleg a tetoválásaihoz. Cikkünk megjelenése után megküldött válaszában arról tájékoztatott minket, hogy visszalép a választáson való indulástól.

A magyar büntetőjogban szerepel a horogkereszt, mint tiltott önkényuralmi jelkép, bár a bűncselekmény elkövetéséhez annak a „köznyugalom megzavarására alkalmas” módon kell megtörténnie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!