A magyarok többsége szerint másodrendű állampolgárok vagyunk az EU-ban

2024. június 1. – 21:52

Másolás

Vágólapra másolva

A kormánypárti szavazók több mint hetven százaléka, az ellenzékieknek viszont kevesebb mint fele gondolja úgy, hogy a kelet-európai országok lakói, köztük a magyarok csupán másodrendű állampolgárnak számítanak az Európai Unióban, derül ki a Závecz Research ezer ember megkérdezésével végzett felmérésből, amelynek eredményeit a megrendelő RTL mutatta be.

Az erre a kérdésre adott válaszok összesített eredménye szerint a megkérdezettek 55 százaléka látja úgy, hogy a régió országaiban élők hátrányos megítélés alá esnek az unióban. A részletekből kiderül az is, hogy az alacsonyabb iskolai végzettségűek, a kisebb településeken élők és az idősebbek körében osztják többen ezt a véleményt.

A felmérés készítői kíváncsiak voltak arra is, hogy a válaszadók mekkora hányada érzi úgy, hogy Brüsszelben nem érvényesülnek a magyarok érdekei, illetve hogy a nyugat-európaiak lenézik a magyarokat. Az ezekre a kérdésekre adott válaszok többsége szerint mindkét állítás igaz, ugyanakkor ezúttal is a kormánypártok szavazóinak körében osztották leginkább ezt a véleményt, az ellenzéki pártok szimpatizánsai viszont nem értenek egyet a feltevésekkel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!