Rézkábelt akartak lopni Pest vármegyében, többórás zavart okoztak a kőolaj szállításában

2024. május 30. – 11:19

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emelt két férfi és egy nő ellen a Budakörnyéki Járási Ügyészség, akik kábelt akartak lopni és eközben megzavarták a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolajszállítást – közölte a Pest Vármegyei Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint a három fóti elkövető elhatározta, hogy földben elfekvő rézkábelek után kutat, majd kiássa és elviszi őket, ezért fémkeresővel próbáltak a kábelek nyomára bukkanni több helyen Pest vármegyében.

Alsónémedi környékén sikerült detektálniuk egy ipari kábelt 2023 februárjában, majd kéziszerszámokkal kutatógödröt ástak, és találtak egy „bányaüzemi optikai kábel” feliratú sárga jelölőszalagot. A figyelmeztető szalag ellenére tovább ástak és meg is találták a műanyag védőcsőben elhelyezett kábelvezetéket, amelyből kivágtak egy körülbelül 20 centiméteres darabot, ezután a gödör betemetése nélkül elmentek – írták.

A kábel elvágásával az elkövetők több órára zavart okoztak a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolaj szállítását koordináló elektronikai rendszerben, amelynek következménye ideiglenes szolgáltatáskiesés volt. A hiba teljes kijavítása – a szolgáltatás visszaállítása után is – több napot vett igénybe.

A mindössze háromezer forint értékű vezetékdarab eltulajdonítása miatt okozott rongálás helyreállítási költsége csaknem négymillió forint volt.

Fotó: Pest Vármegyei Főügyészség
Fotó: Pest Vármegyei Főügyészség

A közlemény szerint 2023 márciusában Pilismarót közelében sikerült újabb ipari kábelt detektálniuk. Ezen a helyszínen már nagyobb feltáró munkába kezdtek, amelyhez kéziszerszámokon túl aggregátort és arról üzemeltetett sarokcsiszolót használtak, valamint munkásokat is fogadtak.

Egy előre meghatározott vonalon hat – 9 és 20,5 méter közötti hosszúságú – gödröt ástak, ezzel mintegy 150 méter hosszan tártak fel földkábelt. Ezután a kábelt a gödrök végeinél a sarokcsiszolóval elkezdték elvágni, hogy az így kapott darabokat egyenként kihúzhassák. Elvinni azonban már nem sikerült a kábeleket, mert időközben megérkeztek a rendőrök.

Fotó: Pest Vármegyei Főügyészség
Fotó: Pest Vármegyei Főügyészség

A tolvajok mintegy hatszázezer forint értékű kábelt próbáltak meg ellopni. A Budakörnyéki Járási Ügyészség az elkövetőkkel szemben közérdekű üzem működése megzavarása és lopás miatt emelt vádat – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!