Árvíz a láthatáron: a Tisza nem árad, de a Duna annál lelkesebben

2024. május 30. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Kedvet kapott a Duna a tavaszi áradáshoz: az előrejelzések szerint Komáromban az I. fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó vízállás lesz, míg Nagybajcsnál a II. fokú készültséget is meghaladja a folyó várható vízállása.

Az áradás oka, hogy a Duna-vízgyűjtő egyes területein – különösen Németországban – sok, néhány helyen extrém mennyiségű eső esik majd a következő napokban, legalábbis erre számítanak a meteorológusok.

Az előrejelzések alapján Budapesten egyelőre még nem látni, hogy a most várható árhullám meghaladja-e majd az I. fokú készültséget. Egyelőre az adatok azt mutatják, hogy nem, de mivel a tetőzést még nem látni az előrejelzésekben, ezért ez még változhat.

A trend egyelőre emelkedő: Nagybajcsnál az előrejelzés szerint június 5-én 564 centi, míg Budapesten 561 centi lesz a vízállás, de ez Nagybajcs esetében sem a tetőzés.

Sok múlik azon, hogy a következő napokban mennyi csapadék hullik majd a vízgyűjtőn, ahogy azon is, hogy a mostani árhullám után várható-e újabb nagyobb esőzés.

Legutóbb tavaly decemberben volt hasonló helyzet, akkor a hóvízkészlet halmozódott fel extrém mértékben (a sokéves maximum fölé került az érték), majd év végére a felmelegedés és az esőzés beindította az áradást. Az árvíz akkor Budapestet is elérte, 693 centin tetőzött. Akkor az alsó rakpartot le is kellett zárni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!