A magyarok közel fele mindenféle Ukrajnának nyújtott EU-s támogatást ellenez

2024. május 30. – 20:48

Másolás

Vágólapra másolva

Kettéosztja a magyar társadalmat az a kérdés, hogy az EU-nak segítenie kell-e Ukrajnát, és ha igen, hogyan. A Závecz Research 24.hu megbízásából készített közvélemény-kutatása az Ukrajna melletti kiállást vizsgálta:

az eredmények alapján a magyarok 46 százaléka szerint az EU-nak semmilyen módon nem kellene támogatnia az országot.

A megkérdezettek harmada (32 százalék) támogatná a pénzügyi, gazdasági és humanitárius eszközökkel történő uniós segítségnyújtást, míg a lakosság 16 százaléka fegyvereket és más hadianyagokat is küldene Ukrajnának. Így pár százalékponttal relatív többségben vannak azok, akik segítenék az országot (4 százalék nem válaszolt a kérdésre).

A felmérés alapján szembetűnően más volt a kormánypártiak és az ellenzékiek véleménye. A fideszeseknek mindössze 15 százaléka támogatja azt, hogy az EU nyújtson nem fegyveres, azaz pénzügyi vagy humanitárius segítséget Ukrajnának (a fegyverek küldésével 6 százalék ért egyet), 77 százalék nem adna semmilyen támogatást. A Tisza Párt szimpatizánsainak relatív többsége (44 százalék) a pénzügyi humanitárius segítségnyújtást támogatná az EU részéről, de a negyedük a fegyverek küldését sem utasítaná el. 29 százalék mindenféle segítségnyújtástól elzárkózik. A DK–MSZP–Párbeszéd szavazóinak mindössze 8 százaléka teljesen elzárkózó, közel fele (48 százalék) pártolja a nem fegyveres, 37 százaléka pedig a hadianyagok küldését is magában foglaló segítséget.

A közvélemény-kutatás az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán készült, ezer fő megkérdezésével, telefonos módszerrel. A kapott adatok legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorút megkérdeznek az országban. Az adatfelvétel május 8. és 14. között történt. A teljes kutatás itt olvasható.

A Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) februári kutatása alapján Magyarországon számítanak szinte a legnagyobb arányban orosz győzelemre: a megkérdezettek 31 százaléka mondta azt, hogy Oroszország fog nyerni. Ezt a lengyeleket és a portugálokat leszámítva mindenhol esélyesebbnek tartották, mint azt, hogy az ukránok kerekedjenek felül. Tavaly készült kutatás az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókról is, a nyári közvélemény-kutatásban a szankciókkal 59 százalék értett egyet a szankciók alkalmazásával, 37 százalék pedig ellenezte őket.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!