A korrupciós tranzakcióknak is szerepük lehetett a Fidesz 2010-es kampányának finanszírozásában

2024. május 29. – 07:17

Másolás

Vágólapra másolva

A nagy korrupciós kockázatú tranzakcióknak is szerepük lehetett a Fidesz 2010-es győztes kampányainak finanszírozásában – írja a Hvg.hu a Corruption Research Center Budapest kutatására hivatkozva.

A Corruption Research Center Budapest az önkormányzati korrupció mértékét vizsgálta nemrég megjelent kutatásában. Ehhez a főváros, a kerületek és a megyei jogú városok összesen közel 32 ezer közbeszerzésének adatait elemezték 1999 és 2023 között.

Ez alapján a 25 megvizsgált év közül

  • 12-ben szignifikánsan nagyobb volt a korrupciós kockázat a Fidesz vezette önkormányzatokban,
  • 13-ban statisztikailag elhanyagolható volt a különbség a fideszes és a más pártok vezette önkormányzatok között,
  • egy olyan év sem volt, amikor a nem fideszes városokban lett volna szignifikánsan nagyobb a korrupció kockázata.

Bár már a 2010-es választások előtt is a fideszes városokban szignifikánsan nagyobb volt a korrupció kockázata, az igazán nagy kiugrás 2011–12-ben, 2019-ben és 2022-ben volt.

Az elmúlt öt év közül négyben az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál évente 10-20 milliárd forint volt a kockázatosnak ítélt közbeszerzések összértéke, a fideszeseknél pedig 30-35 milliárd. 2020-ban és 2021-ben is azokban a városokban, illetve kerületekben lett a legnagyobb az átlagos korrupciós kockázat, ahol 2019-ben a Fideszt leváltották.

A kutatás készítői szerint nem arról van szó, hogy az új városvezetők lettek korruptabbak, hanem megörökölték az elődeik által kötött keretszerződéseket, amelyekhez tartaniuk kellett magukat. Még éveknek kellett eltelnie, amíg a 2019 előtt aláírt szerződések kifutottak.

Ezt jól jelzi, hogy ahol 2019-ben is maradt a Fidesz, ott sokkal nagyobb értékben folytattak közbeszerzéseket azóta, mint ott, ahol leváltották az addigi fideszes vezetést. Sőt, a nagy korrupciós kockázatú tenderekből is több volt a fideszes vezetésű helyeken, mint az ellenzékiekben.

A teljes elemzést itt, a részletes adatokat itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!