Előre kitöltött szavazási segédletet kaptak a jászapátiak, a szavazófülkébe is magukkal vihetik

2024. május 28. – 15:30

Előre kitöltött szavazási segédletet kaptak a jászapátiak, a szavazófülkébe is magukkal vihetik
Fotó: IfjPócs János / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olvasónk hívta fel rá a figyelmünket, hogy a jászapáti Fidesz igencsak direkt módon kampányol a választások előtt: a lakosok körében szavazási segédleteket osztottak ki, amelyeken konzekvensen a Fidesz jelöltjei mellett szerepel az iksz. A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy a segédlet akár a szavazófülkébe is bevihető június 9-én.

A segédleteken arra kérik a szavazókat, hogy a Fidesz mind a 8 jelöltjére tegyék le a voksukat, illetve felhívják a figyelmet arra, hogy „Jászapáti további fejlődésére Pócs János polgármesterjelölt és a mögötte lévő kormányzati háttér a garancia”.

A jászapáti szavazási segédlet. Fotó: olvasónk
A jászapáti szavazási segédlet. Fotó: olvasónk
A jászapáti szavazási segédlet. Fotó: olvasónk
A jászapáti szavazási segédlet. Fotó: olvasónk

Az ifjabb Pócs Jánosnak, aki jelenleg a település alpolgármestere, ezúttal három független kihívója akadt. A városban 2010 óta fideszes a polgármester, az első ciklusban még az idősebb Pócs János országgyűlési képviselő töltötte be a posztot. Most viszont fia indul a választásokon.

Megkerestük az ügyben Ifj. Pócs Jánost, aki azt írta: „Jászapáti az elmúlt évtizedben a Jászság egyik legdinamikusabban fejlődő városa lett. A mögöttünk lévő kormányzati háttérrel ez így is fog maradni a jövőben is. A városunk további fejlődéséhez szükség van a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjeire is, akiket a szavazási segédletben kiemeltünk. A segédlet és annak használata teljesen jogszerű. Ahogyan ezt a 444.hu cikkében is megerősítette Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője: nincs ebben semmi jogsértő, kisebb településeken már-már bevett gyakorlatnak számít.”

A szakember egyébként a 444-nek még azt is elmondta, hogy ez a fajta kampányolás megszokott dolog, és az sem jogellenes, hogy be lehet vinni a segédletet a szavazófülkébe: ez csak akkor lenne jogsértő, ha a szavazópolgár bent is hagyja a papírlapot a fülkében.

A témában megkerestük a Nemzeti Választási Bizottságot is, akik megerősítették, amit Döbrentey Dániel mondott: jogszerű az ilyen fajta kampányolás, a Ve. 149. §-ának figyelembevételével, illetve jogszerűen be lehet vinni a segédletet a szavazófülkébe, azonban ha a választópolgár azt ott felejti, akkor az SZSZB tagjai eltávolítják, hiszen nekik a szavazófülkéket egyébként is rendszeresen ellenőrizni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!