A hatvanasok többsége már rutinos internethasználó, a nyolcvanon túliaknak csak a 10 százaléka netezik

2024. május 28. – 12:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az idősebb korosztály tagjain egyre nagyobb számban használják az internetet: a 60 és 65 év közöttiek körében a nethasználók aránya tavaly túllépte a 80 százalékot, ami 25 százalékpontos emelkedést jelent a 2019-es adatokhoz képest. A 80 év felettieknek viszont még mindig csak az alig 10 százaléka jár rendszeresen a világhálón, derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss felméréséből.

Az NMHH évente elkészített nagymintás felmérése szerint az életkoron túl a nem, az iskolázottság és a munkavégzési is hatással van az internethasználói szokásokra. A nők például átlagosan 5 százalékkal magasabb arányban interneteztek, mint az azonos korú és iskolai végzettségű férfiak, az általános iskolai végzettséget szerzett 70 éveseknek pedig csak 48 százaléka volt internethasználó, míg az ugyanilyen korú diplomások 65 százaléka internetezett. Meghatározó a munkavégzés is: a nyugdíjkorhatáron túl is dolgozók körében átlagosan mintegy 15 százalékkal gyakoribb az internethasználó, mint az inaktívak között.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a 60 éven felüliek az internetet inkább asztali számítógépen nyitják meg, és miközben a tizenévesek 87 százaléka internetezett már a mobilján, a 65 éves vagy idősebb nemzedék esetében ez az arány csak 57 százalék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!