Mi történhetett a Tisza Párt aktivistáival a tatabányai Turul Caféban?

2024. május 26. – 21:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy port vert a hétvégén a hír, hogy a Tisza Párt pártlogós pólós aktivistái nem tudtak kávézni a pénteki tatabányai gyűlés előtt, majd ezután a párt számos aktivistája özönlötte el a helyet, ahol a tulajdonos szerint egy ablaküveg megrepedt, és az alkalmazottak féltek. Magyar Péter közleményében tagadta ezt. Megpróbáltunk utánanézni, mi is történhetett.

Péntek este Magyar Péter Tatabányán tartott beszédet. A rendezvény előtt a Tisza Párt öt, pártlogós pólót viselő aktivistája kávét szeretett volna inni a Turul Caféban. Tény, hogy nem tudtak kávét inni, és ennek a híre eljutott Magyar Péterhez, aki a dobogón állva, még beszéde elején kijelentette:

"Szeretnék szólni a Turul-kávéháznak, hogy érkezünk a gyűlés után. Ugyanis kidobták onnan az aktivistáinkat, mert Tisza-pártos kitűző volt rajtuk."

A beszédet rögzítő videón hallatszik, hogy Magyar Péter szavait hangos pfújolás követte. A politikus hozzátette: üzeni, hogy egy barackpálinkát és egy sört kér, a kávét pedig tej nélkül szereti, valamint hogy érkeznek a gyűlés után.

A gyűlés után így is lett, nagy számú szimpatizáns özönlötte el a kávézót, és megérkezett Magyar Péter, valamint az öt érintett aktivista hölgy is. Az esetről készült videón nem látszik atrocitás, de érezni, hogy feszültség van a levegőben.

Foglalt volt az asztal vagy nem?

Az érintett, pártlogós pólót viselő aktivisták a helyszínen a Gulyáságyú-médiának adott videós interjúban elmondták, hogy a gyűlés előtt nem engedték őket leülni a teraszon, arra hivatkozva, hogy foglalt minden asztal, ám állításuk szerint voltak üres asztalok, amiken nem volt foglalt tábla. Öt kávét szerettek volna meginni, idézték fel, és azt a választ kapták, hogy nem lehet.

Az érintett aktivisták – Fotó: Gulyáságyú-média
Az érintett aktivisták – Fotó: Gulyáságyú-média

Megkerestük a Turul Café tulajdonosát, Boczonádi Jánost, ő hogy emlékszik a történtekre. Mint mondta, a teraszuk már előző este betelt, ezt a foglalási napló bizonyítja. Amikor a hölgyek szerettek volna leülni valóban volt egy asztal, ahová akkor még nem érkeztek meg a vendégek, de 10 perc múlva már ők is ott voltak, tette hozzá. A felszolgáló ekkor felajánlotta az aktivistáknak, hogy bent az étteremben leülhetnek, de ők ragaszkodtak a foglalt asztalhoz, idézte fel Boczonádi. A kávéház tulajdonosa szerint a gyűlésre érkező vendégek folyamatosan jöttek-mentek az étteremben, kávéztak, mosdóba jártak, senkit nem tiltottak ki, mindenkit kiszolgáltak.

Volt-e lincshangulat?

Arról is eltérnek az emlékek, hogy a gyűlés után érte-e atrocitás a kávézót. Magyar Péter nyilatkozatot adott ki, amiben azt írta: "Senki nem lépett fel erőszakosan, ahogy a videón is hallatszik, teljesen kulturált hangnemben beszéltük meg a történteket. Sem ablak nem repedt meg, sem lincshangulat nem volt".

Boczonádi János szerint viszont az üvegfalat meg lehet nézni, arról fotók készültek, az berepedt. Mint mondta, a konyha összes dolgozója tanúsíthatja, hogy az emberek tenyérrel verték az oldalsó ajtókat. Amikor Magyar Péter odaért, valóban békésebb lett a hangulat, de az előzmények miatt a felszolgálók féltek, tette hozzá. Volt, aki telefonon kérte a férjét, hogy azonnal jöjjön érte. Rosszul lett a szakács, egy 17 éves, most végzett (felszolgáló) tanuló lány sírt és remegett, mondta.

A tulajdonos emlékei szerint a Magyar Péterrel történt beszélgetés már nyugodt, kulturált hangnemben zajlott. Az eltérő emlékek ellenére a vita végén abban megegyeztek, hogy nem hangzott el, illetve nem is hangozhatott el, hogy azért nem szolgálták ki az aktivistákat, mert Tisza Párt-os pólóban voltak, közölte Boczonádi. Ezek után békében elváltak.

Ingyen kávé, feljelentés

A kávézó a beszélgetés után felajánlotta Magyar Péteréknek, hogy nyolcan legyenek a vendégeik és nem kell fizetniük, de Magyar Péter asszisztense közölte, hogy nem fogadhatják el, és kifizette az összeget.

Boczonádi elmondta még lapunknak: gondolkodtak azon, hogy jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesznek, hiszem a 4,9 csillagos Google-értékelésüket 4,3-ra húzták le, a Facebook-oldalukra pedig több száz gyalázkodó megjegyzést kaptak, azonban a feljelentést végül elvetették. A Magyar Nemzet szerint a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István viszont feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, garázdaság (a betört üveg) miatt az ügyben.

A történteket a hétvégén felkapta a sajtó. Magyar Péter a témában kiadott közleményében kijelentette, hogy "a propaganda által a tatabányai Turul Étterem kapcsán terjesztett hazugságokból egy szó sem igaz. Hozzátette: a hazugságokat terjesztő tulajdonost és sajtótermékeket fel fogják jelenteni. Az ő összegző értelmezése szerint az étterem alkalmazottja "járt el meglehetősen furcsán", amikor a Tisza Párt aktivistáit a rendezvény előtt nem engedte be az étterembe. Természetesen lehet hazudozni, de a korrekt eljárás egy egyszerű bocsánatkérés lett volna, szögezte le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!