Lesz fa, virág, párakapu: hétfőtől kezdődik a munka a pesti alsó rakparton

2024. május 26. – 18:35

Lesz fa, virág, párakapu: hétfőtől kezdődik a munka a pesti alsó rakparton
Karácsony a rakparton – Fotó: Lakatos Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől elkezdődik a pesti alsó rakpart zöldítése a Lánchíd és az Erzsébet híd között: lesz fa, virág, párakapu és árnyékoló, 195 millió forintból – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester vasárnap sajtótájékoztatón.

Az autósoknak nem kell a szívükhöz kapni, mert az erről szóló közlemény szerint a fejlesztés az útpálya és partél közötti (gyalogos) sávban valósul meg. Így a rakpart jelenlegi forgalmi rendjét elkészült állapotában nem érinti, legalábbis a városháza sajtóirodája szerint a közút a zöldítés miatt nem lesz lezárva.

A kivitelezést ütemezetten végzik, ami azt jelenti, hogy mindig csak az építéssel érintett területrészek lesznek elzárva. A rakparti kikötők megközelítésére utat hagynak, a gyalogosoknak is folyamatosan szabadon marad a part menti sáv.

Részletesebben: 8 darab fa elültetése mellett többek között 365 négyzetméter biodiverz évelőfelület (köznyelven virágágyás), párakapu, automata öntözőrendszer és árnyékoló is települ a helyszínre. A hétfőn kezdődő munkák augusztus 12-ig befejeződnek az ígéret szerint.

Készülnek a rakpart teljes körű átépítésének tervei is, a beruházás majd az Európai Unió TOP Plusz Komplex Klímaadaptációs és Közterület-megújítási programjának finanszírozásában valósulhat meg, részeként annak a 300 milliárd forintos fejlesztési csomagnak, ami Budapest fejlesztését garantálja a 2029-ig tartó időszakban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!