Magyarországra látogatott Rumen Radev bolgár államfő, röviden Orbán Viktorral is tárgyalt

2024. május 25. – 12:31

Másolás

Vágólapra másolva

Kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra Rumen Radev bolgár elnök szombaton. A bolgár államfőt a Sándor-palota előtt, katonai tiszteletadás mellett fogadta Sulyok Tamás köztársasági elnök, majd Orbán Viktorral is találkozott, írja a bolgár hírügynökség.

Fotó: Bruzák Noémi / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap

A két államfő először személyes megbeszélést folytatott egymással, majd a delegációk egy plenáris megbeszélést tartottak, és Rumen Radev és Sulyok Tamás a nap során felavatják a budapesti Bolgár Kulturális és Oktatási Központot. Az új épületben az itt élő bolgár közösség oktatási és kulturális intézményei és civil szervezetei kapnak helyet, köztük többek közt egy bolgár kétnyelvű óvoda és iskola, egy dokumentációs és információs központ, egy kutatóintézet, valamint a Bolgár Színház (Malko Teatro) és egy galéria is. Az épület költségeit a magyar és a bolgár állam támogatta. Magyarországon a 2022-es népszámlálás szerint 3770 bolgár él.

Rumen Radev Orbán Viktorral is tárgyalt, a miniszterelnök a Karmelita kolostorban fogadta az elnököt, az MTI beszámolója szerint a tárgyaláson áttekintették a magyar EU-elnökség programját, amelynek kiemelt eleme a Nyugat-Balkán stabilitása, és a két vezető megállapította: a térség békéjének és fejlődésének előmozdításában kulcsszerepe van Magyarország és Bulgária együttműködésének.

A bolgár államfő látogatása alkalmából Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott a Radevet elkísérő Vlagyimir Malinov energiaügyi miniszterrel. Szijjártó azt mondta, „Magyarország és Bulgária között szoros szövetség van a földgázszállítás biztonsága és az atomenergia használata terén is, ami nagyban hozzájárul hazánk hosszú távú energiabiztonságához”.

A miniszter hozzátette, hogy hazánk földgázellátásának nagy része jelenleg Bulgárián keresztül érkezik a Török Áramlat vezetéken. Tavaly 5,6 milliárd köbméternyi földgáz érkezett ezen az útvonalon, ami a magyar felhasználás 65 százalékát jelenti. Szijjártó azt mondta, Bulgáriától ismét garanciát kaptuk arra, hogy az elkövetkező időszakban a „Török Áramlat gázvezeték Európa egyik legbiztonságosabb, legkiszámíthatóbb útvonalaként” funkcionáljon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!