Magyar Narancs: Vitézy a BKK kockázatelemzésének ismeretében is támogatta az orosz metrószerelvények felújítását

2024. május 23. – 18:46

Másolás

Vágólapra másolva

Több dokumentum, főleg BKV igazgatósági jegyzőkönyvek alapján azt írja a Magyar Narancs, hogy Vitézy Dávid a döntéseivel a kezdetektől támogatta a 3-as metró kocsijainak felújítására vonatkozó tender kiírását, még a kockázati tényezőket figyelembe véve is ezt szavazta meg a BKV igazgatóságában.

Vitézy a kampányban a következőket mondta a 3-as metró orosz szerelvényeinek felújításáról: „Az közismert szerintem mindenki előtt, hogy én nagyon elleneztem a hármas metró orosz kocsifelújítását. Elsősorban talán ezért kellett a BKK éléről távoznom.” Valamint azt, hogy „minden belső fórumon amellett érveltem, hogy új metrókra van szükség a 3-as metróra”.

Ennek a két állításnak ellentmond, az a két – a lap által ismertetett – BKV igazgatósági jegyzőkönyv, mely szerint 2013 decemberében Vitézy az igazgatóság tagjaként megszavazta a felújításról szóló közbeszerzési eljárás kiírásának elindítását. Majd 2014 decemberében ugyanennek a testületnek a tagjaként megszavazta a közbeszerzési eljárás hirdetményének szövegét, kiírását is.

Ráadásul a hirdetmény kiírását annak ismeretében szavazta meg ő is, hogy a javaslat a BKV mellett a Vitézy által vezetett BKK szakmai kockázatjelentéseinek felhasználásával készült. A felelős döntést ekkor hozták a BKV vezetői: az elfogadott javaslatot azzal a céllal küldték meg a fővárosnak, hogy ellenőrizze, a tulajdonosi preferenciák és elvárások megfelelően érvényesülnek-e benne.

A Magyar Narancs szerint Vitézy Dávid az ezt követő döntésben is támogatta, hogy a járműrekonstrukció részvételi felhívását haladéktalanul – minőségbiztosítás céljából – továbbküldjék a Miniszterelnökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztálya részére.

Frissítés: Vitézy a közösségi oldalán válaszolt az állításokra. Mint írja: szórakoztató az erőlködés, amiben most utólag próbálják úgy beállítani, mintha ne lett volna az orosz metrófelújítás ellen. „Hahó, engem ezért rúgtak ki a BKK éléről, mert ellene voltam – ezt még Tarlós is elismerte 2017-ben az Index akkori, az ügyben történt orosz titkosszolgálati kavarásokat feltáró cikkében” – teszi hozzá.

Vitézy viccesnek tartja azt a vádat, hogy megszavazta azt, hogy „megismerte” az ügyben a „BKK kockázatjelentését”. Közli, hogy mivel akkoriban ő volt a BKK vezérigazgatója, az lenne nagy szenzáció, ha nem szavazta volna meg, hogy „megismerte” a jelentést, amiben épp a metrófelújítás körüli kockázatokat jelezte az akkoriban általa vezetett BKK.

Vitézy megemlíti azt is, hogy az orosz metrófelújítási beszerzés összes érdemi döntése 2015-ben történt, amikor már nem volt a BKK vagy a BKV vezetője. Az oroszok győzelméhez vezető, klíma nélküli metrófelújításra szóló közbeszerzést megindító határozatot sem szavazta meg (439/2014. sz. BKV IG határozat). A közbeszerzési dokumentumokat szerinte nem rajta kell keresnie a Magyar Narancsnak, hisz nem vitte haza azokat, azokkal a BKV rendelkezik, „ahonnan láthatóan szelektíven és direkt hamis keretezéssel szivárogtat épp a városvezetés”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!