Kocsis Máté: A jogalkotásnak el kell gondolkodnia, hogy ezt a véres kommentszekciót miként lehet kicsit kordában tartani

2024. május 16. – 18:56

Másolás

Vágólapra másolva

Át kell gondolni, hogy jogilag hogyan lehetne jobban szankcionálni a gyűlöletkeltő kommentelést – erre célzott Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az InfoRádiónak adott interjújában.

A beszélgetés elején szóba került a Robert Fico elleni merénylet tanulsága. Kocsis Máté szerint át kell gondolni azoknak a személyeknek a védelmét, akik fontos feladatokat látnak el. Szerinte Magyarországon lényegében a szélsőbaloldali antifa támadásoknak is ugyanaz volt a célja, mint a szlovák elnök elleni merényletnek: a politikai ellenfél megsemmisítése. Csak az eszköz volt más.

Szerinte a médiának is el kell gondolkodnia azon, hagyja-e, hogy arctalan, névtelen uszító kommentelők lepjék el a felületeiket. A frakcióvezető arról beszélt, szerinte például a bal oldali média teret ad a gyűlöletkeltő kommentelőknek, a 444 és a Hvg.hu pedig nem törölte az emberi méltóságot sértő, életellenes kommenteket. Kocsis Máté azt mondta, a „Telexet nem kell félteni, ha egy kis gyűlöletkeltésről van szó”. „Ez az a határ, amikor be kell avatkozni” – nyilatkozta.

A Telexen szerdán éppen a durva módon sértő, vállalhatatlan kommentek és azok mennyisége miatt korlátoztuk a hozzászólást a Facebook-oldalunkon a Robert Fico elleni merényletről szóló cikkek alatt.

„El kell gondolkodnia azon a jogalkotásnak, hogy fel kell-e lépni a törvény erejénél fogva azzal szemben, hogy az interneten megjelenhet ilyen. Először is, van-e büntetőjogi felelőssége, aki egy ilyen szöveget közzétesz”

– tette fel a kérdést a frakcióvezető.

Szerinte a jogalkotásnak el kell gondolkodnia, hogy ezt a véres kommentszekciót miként lehet kicsit kordában tartani. „Magyarországon a virtuális térben zajló polgárháborús helyzet megfékezendő” – mondta.

Szerinte a jogalkotásnak az arctalan, névtelen, uszító, mások megsemmisítésére irányuló kommenteket és azokat a felületeket, amelyek ezt hagyják, következményekkel kell felruházni. Azt egyelőre nem tudja, hogy erről mikor lesz törvényi javaslat, pusztán a személyes véleményét osztotta meg.

Szerinte itt nem Orbán Viktor közvetlen fenyegetéséről van szó, ha Gyurcsány Ferenc életét fenyegetné valaki, ugyanezt mondaná. Neki személy szerint soha nem volt testőre, és nem is érte semmilyen atrocitás. Bízik abban, hogy Magyarországon nem történhetne meg hasonló eset. Az megdöbbentette, hogy Robert Fico támadója egy mentálisan stabil, értelmiségi ember volt. Szerinte ezért nem lehet felkészülni a hasonló támadásokra.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy az európai parlamenti választási kampány legfontosabb témája a háború. Az orosz-ukrán háborúnak nem csak az áldozatok magas száma miatt kell véget vetni, hanem azért is, mert a háborús készülődés kiterjesztheti a konfliktust. Szerinte a magyarok a történelemben megtanulták, hogy a háború rossz dolog, a nyugati országok azt tanulták meg, hogy egy háborún nyernek valamit. Emiatt van a véleménykülönbség. Kocsis Máté szerint vannak speciális kérdések is a kampányban, ilyen a migráció. Szerinte Európa vezetői úgy viselkednek, mintha nem Európa érdekeit akarnák képviselni. Szerinte az európai parlamenti választásnak a háború, a migráció és a magyar érdekek jövőbeli érvényesítése miatt óriási a tétje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!