Nyoma sincs a megígért orvosi ügyeletnek Tahitótfaluban

2024. május 16. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

A lakossági felháborodások után áprilisban lakossági fórumon beszélt arról Vitályos Eszter, a Dunakanyar országgyűlési képviselője, friss kormányszóvivő és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója, hogy az Országos Mentőszolgálat statisztikája alapján nem indokolt az alapellátási ügyeleti pontok bővítése a térségben, de mégis nyitnak majd egy „másodvonalú ügyeleti pontot, telephelyet” Tahitótfaluban a nyári időszakra, mert például a 11-es út gyakran bedugul.

A Népszava azt írja, az ügyeleti pont újranyitását májustól ígérték, de azóta sem történt semmi. Megkeresésükre a mentőszolgálat nem válaszolt.

A helyi civilek azután kezdtek erőteljes tiltakozásba, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása során a Dunakanyarban több ügyeleti pontot is megszüntettek. A települések polgármesterei Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnál is jártak, azt kérték tőle, korrigálják a Dunakanyarban az új rendszert, de a kormányzat hajthatatlan volt.

A hét elején Szentendrén „Mi lesz veled Pest megyei ügyelet?” címmel tartottak fórumot, ahol felszólalt Leidinger István, Pomáz polgármestere is. Ő azt mondta: lehet, hogy azokon a településeken, ahol eddig nem volt orvos, jobb lett így a helyzet, de a nagyobb településekre ez nem feltétlenül igaz. A pomázi polgármester városi feladatkörben tartaná meg az ügyelet megszervezését.

„A szentendrei járásban a korábbi három – a pomázi, a szentendrei és a tahitótfalui – ügyelethez körülbelül 104 ezer ember tartozott, és havonta együtt 1200 esetet láttak el” – mondta Leidinger azzal, hogy az átszervezés utáni első hónapban ennek csak töredéke volt az esetszám az egyetlen megmaradt szentendrei ügyeleti ponton. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerint ott mindösszesen 411-en kértek segítséget februárban. „Úgy gondolom, hogy 600 ember eltűnt a rendszerből. Hogy velük mi lett, az nem derült ki az állami adatokból” – mondta Leidinger, aki szerint az érintettek egy része valószínűleg elmehetett a fővárosi sürgősségire, míg mások valószínűleg megvárták a háziorvosi rendelést, de szerinte akadtak olyanok is, akik meghaltak. A kérdés szerinte, hogy romlott-e az érintettek egészségügyi állapota.

Kérdéseket küldtünk az Országos Mentőszolgálatnak és Vitályos Eszter kormányszóvivőnek, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!