A bíróság 16 és 18 év börtönre ítélte az öt gyereküket pokoli körülmények között tartó szülőket

2024. május 15. – 12:57

Másolás

Vágólapra másolva

Különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és négyrendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt szerdán hosszú fegyházbüntetésre ítélte a Győri Ítélőtábla azt a Vas megyei anyát és apát, akik elhanyagolták gyermekeiket, és mulasztásuk miatt gennyes tüdőgyulladásban meghalt kétéves gyerekük.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség MTI-nek adott tájékoztatása szerint az anyát 18 év fegyházbüntetésre, az apát pedig 16 év fegyházbüntetésre ítélte a bíróság, mindezek mellett végleges hatállyal eltiltotta őket minden olyan foglalkozás gyakorlásától, amelynek keretében tizennyolcadik életévét be nem töltött személlyel kerülnének kapcsolatba, és megszüntette szülői felügyeleti jogukat. A másodfokú ítélet jogerős.

A főügyészség tájékoztatásából több részlet is kiderült a legkisebb gyerek halála kapcsán 2022 februárjában lelepleződött gyakorlatról.

A házaspár egy Vas vármegyei városban élt öt gyermekükkel, a nő a hatodik gyermekkel volt várandós. Az apa és az anya azonban még gyerekeik elemi szükségleteit is elhanyagolta; éjszakára az öt-, négy-, három- és kétéves gyermekeket egy szobába zárták, ahonnan másnap reggelig nem engedték ki őket. Szobájukat ráadásul nem takarították rendszeresen, így az tele volt szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel és székletnyomokkal.

Az egyik, 2019 augusztusában született fiú testi és szellemi fejlődése egyre jobban romlott, teljes mértékben kiszolgáltatottá vált a szüleinek; gyakran leesett az ágyról, és az éjszakát ruhátlanul töltötte a padlón, mivel nem tudott visszakapaszkodni. Szülei igényeire bántalmazással reagáltak, előfordult, hogy az anya belerúgott a földön fekvő kisfiúba.

A gyermek nem tudott szilárd táplálékot fogyasztani és önállóan enni, ennek ellenére a szülők több hónapon keresztül elmulasztották a megfelelő táplálását. Az egy idő után már ülni sem tudó, legyengült gyermek gennyes tüdőgyulladást kapott, de szülei nem vitték el orvoshoz, aminek következtében néhány nap múlva éjszaka meghalt. Ezt a szülők csak másnap délelőtt 10 órakor vették észre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!