Medveveszély Pest vármegyében

2024. május 14. – 08:57

Másolás

Vágólapra másolva

Medveveszélyre figyelmeztető táblákat helyeztek ki a Pest vármegyében található Aszód térségében, miután az elmúlt napokban olyan fotók kerültek fel az internetre, amelyeken egy környéken kószáló barna medve látható, írja a Blikk a város Facebook-oldalán megosztott bejegyzésre hivatkozva. Ebben egyebek mellett az olvasható, hogy az állat nem jelent nagyobb veszélyt az emberekre, mint egy, a kicsinyeivel közlekedő vaddisznó, de adnak néhány tanácsot egy esetleges találkozás túléléséhez is.

Figyelmeztető tábla Aszód határában – Fotó: Aszód Város / Facebook
Figyelmeztető tábla Aszód határában – Fotó: Aszód Város / Facebook

Az aszódi mezőőr azt javasolja, hogy a település határán érdemes a kiépített úton maradni, illetve célszerű elkerülni a bozótosokat és az erdőfoltokat. A szakember szerint a medvével való találkozás esetén jobb hátrahagyni a nálunk lévő ételt, majd a szemkontaktust kerülve hátrálva távozni a helyszínről.

A város kérdéseire válaszolt prof. dr. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója, a Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék vezetője. Mint elmondta, egy régi faj visszatérése vagy egy új faj megjelenése mindig ugyanúgy a rendelkezésre álló élőhelyekhez való alkalmazkodást jelenti, amennyiben a jelenség mögött nincs direkt emberi beavatkozás.

A medve korábbi, szűkebb élőhelyein feltehetően növekedni kezdett az állomány, ezért az állat új területeket fedez fel, vagyis Heltai szerint a jelenség természetesnek tekinthető. A képet persze árnyalja, hogy ezeket az élőhelyeket az ember hozta létre, alakította ki, hiszen hazánkban nincsen érintetlen vadon, tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!