Eurobarométer: A megkérdezett magyarok 62 százaléka szerint rossz irányba mennek a dolgok az országban

2024. május 14. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

A tavaszi Eurobarométer több kérdés mentén mutatja meg, mit gondolnak az uniós és a magyar állampolgárok az Európai Parlamentről, a június 9-i választásról, fontos ügyekről és a saját életükről.

Az Európai Parlament április 17-én megjelent felmérését a 15 év feletti európai uniós állampolgárok körében végezték az unió 27 tagországában, február 7. és március 3. között. A kutatáshoz összesen 26 411 személyes interjút végeztek, ebből 1019-et Magyarországon február 8. és 26. között. Az Eurobarométer szerint a megkérdezett magyarok 46 százalékának általánosságban véve pozitív a véleménye az Európai Parlamentről, az EU összes országában a megkérdezettek 41 százaléka válaszolt ugyanígy.

A kutatás szerint a megkérdezett magyarok 65 százalékát érdekli az európai parlamenti választás, az összes uniós megkérdezett 60 százaléka válaszolt így, a megkérdezett magyarok 51 százaléka fontosnak tartja a szavazást, az uniós megkérdezettek körében 53 százalék ez az arány. A megkérdezett magyar állampolgárok szerint az EP-választási kampánynak elsősorban a közegészségügyről (39%), a gazdaság támogatásáról és új munkahelyek teremtéséről (38%) és Európa jövőjéről (35%) kell szólnia, az összes uniós tagország megkérdezettjei szerint szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni küzdelem (32%) lenne a legfontosabb téma.

Az Élet az EU-ban című fejezetben az inflációról, a megélhetésről, a demokráciával való elégedettségről is kérdezték az embereket.

Arra a kérdésre, hogy jó irányba mennek-e a dolgok a saját országában, a megkérdezett magyarok 62 százaléka válaszolt úgy, hogy rossz irányba mennek, uniós szinten 60 százalék válaszolt így.

A megkérdezett magyarok 51 százaléka szerint az EU-ban is rossz irányba mennek a dolgok, uniós szinten 49 százalék válaszolt így. A magyarok 81 százalékának nem volt gondja a számlái kifizetésével hónap végén az elmúlt 12 hónapban, az uniós országok állampolgárainak 63 százaléka válaszolt így.

A magyarok 46 százaléka szerint egy év múlva ugyanilyen lesz a gazdasági helyzet, uniós szinten ez 36 százalék, a megkérdezett magyarok 57 százaléka szerint az életkörülményei is ugyanilyenek lesznek, uniós szinten ez 51 százalék. A kutatás további részletei ezen a linken érhetők el.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!