Dobrev Klára: Aki azt hiszi, hogy Orbán Viktort jobbról lehet legyőzni, az téved

2024. május 13. – 07:35

Másolás

Vágólapra másolva

„Aki azt hiszi, hogy Orbán Viktort jobbról lehet legyőzni, az téved” – mondta Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője a Népszavának adott interjújában.

Dobrev szerint azok a politikusok, akik eddig nekiálltak kiábrándult fideszes szavazókat keresni, azok végül sok százezer kiábrándult ellenzéki szavazót hagytak hátra, és végső soron Orbán Viktort tartották hatalomban. „Amit az orbáni neokonzervatív politika tönkretett, jobboldali politika soha nem fogja tudni helyrehozni” – mondta.

Magyar Péterrel kapcsolatban azt mondta:

„Új szereplőről van szó, az újdonság izgalma is növeli iránta az érdeklődést – és a NER-ből jött, biztosan tud jó kis belső pletykákat. Fontos azonban az is, hogy mit képvisel.”

Dobrev szerint Magyar Péter Európa-politikája a Fidesz irányvonalát viszi, a bezárkózó, szuverenista Magyarország képét jeleníti meg, az Ukrajnával szembeni orosz agresszióról kétértelműek a mondatai, ahogyan a jogállamiság és a demokrácia ügyében is. „Lenne miről vitatkoznunk, ezért várom Deutsch Tamást és Magyar Pétert a Partizán-vitára” – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a DK-nak van-e dolga azzal, hogy a Fidesz évek óta démonizálja a férjét, Gyurcsány Ferencet, Dobrev azt válaszolta: „Nem kizárólag Gyurcsány Ferenc ellen, hanem mindenkivel szemben karaktergyilkosság folyik. Gyurcsányoznak? Lelkük rajta, csinálják! Ne ezzel foglalkozzunk. Ami dolgunk van a gyurcsányozással, az éppen az, hogy nem engedünk neki. 2019-ben, amikor nagy sikert aratott az ellenzék, akkor a Demokratikus Koalícióval és Gyurcsány Ferenccel győztünk. Minden ellenzéki párt, amely elfogadta a Fidesz narratíváját és gyurcsányozással akart sikert elérni, az kudarcba hajszolta önmagát és a követőit is. Úgyhogy: Gyurcsánnyal nyerünk, gyurcsányozással veszítünk.”

Dobrev párhuzamot vont a 2022-es országgyűlési választás és a most közelgő választások között. Úgy fogalmazott, hogy a 2019-es önkormányzati választáson „több mint 3 millió embert szabadítottak fel a Fidesz uralma alól”, és ha ezzel a lendülettel és egységes politikával mentek volna tovább, akkor 2022 szerinte nem vereséggel végződött volna a számukra.

„Azonban – mint most is – a választások előtt megjelent valaki, aki azt mondta, hogy az ellenzéket kell leváltani, nem Orbán rendszere a fő ellenfél. A vége az lett, hogy belefutottunk a Fidesz legnagyobb győzelmébe. Ha nem vagyunk észnél, és engedünk azoknak a szirénhangoknak, amelyek ismét az ellenzéket akarják földarabolni, akkor Orbán Viktor csak kér egy kávét.”

A DK európai parlamenti képviselője úgy látja, ma a DK–MSZP–Párbeszéd-szövetség a legerősebb politikai közösség az ellenzéki oldalon, és szerinte ez a június 9-i választások után is így lesz. „Egészen addig leszünk az ellenzék fő ereje, amíg kormánypárttá válunk” – mondta.

Véleménye szerint baloldali politikára és egy szociáldemokrata kormányra van ma szükség Magyarországon, ami jobban megadóztatja a tőkét, a milliárdosokat, és jobban kordában tartja a multikat. Úgy látja, ennek a baloldali-zöld, szociáldemokrata politikának 23-25 százaléknál is nagyobb támogatottsága van itthon. „Ez ma a legerősebb politika, és az elkövetkező évtizedek meghatározó politikája lesz a világban, csak így fogjuk tudni az előttünk álló feladatokat teljesíteni. És ugyanezt látom Európában. Még a konzervatív és liberális pártok is elindultak baloldali irányba” – tette hozzá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!