A TEK ütött rajta a mecset elleni támadással fenyegető TikTok-terroristán

2024. május 2. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Egy meg nem nevezett ország hírszerzése hétfőn értesítette a Terrorelhárítási Központot arról, hogy a TikTokon felfedeztek egy videót, melyen valaki egy magyarországi mecset elleni támadással fenyegetőzik, majd később egy újabb posztban azt is bejelenti, hogy négyórányi buszozás után a támadást élőben fogja közvetíteni.

A TEK a figyelmeztetést követően „a rendőrséggel együttműködve haladéktalanul megtette a szükséges intézkedéseket a hazai vallási helyek, közösségek és intézmények felé, valamint számos biztonsági protokollt léptettek életbe”. A magyar terrorelhárítók pár óra alatt azonosították a felhasználót, akiről kiderült, hogy egy 15 éves érdi fiúról van szó, aki a 2019-es új-zélandi tömegmészárlást akarta lemásolni. A christchurchi terrortámadás során a szélsőjobboldali Brenton Tarrant egy hagymázas kiáltvány publikálását követően élőben közvetítette, ahogy két mecsetben összesen 51 muszlim hívőt gyilkolt meg.

A TEK műveleti egysége, valamint a KR NNI Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztály nyomozói „egy esetleges súlyos bűncselekmény megelőzését szem előtt tartva” követték a menetrend szerinti buszjárattal Kazincbarcikára utazó fiút – kiderült, hogy Kazincbarcikán a barátnőjét akarta meglátogatni, akit találkozásukkor halálosan megfenyegetett, ezért a Kazincbarcikai Rendőrkapitányságra állították elő zaklatás miatt.

A tinédzsert a TEK Kazincbarcikáról Budapestre, a KR NNI Labanc úti épületébe szállította, ahol a nyomozók terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A fiatalkorút a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi őrizetbe vette, kezdeményezte letartóztatását, amit az illetékes bíróság elrendelt.

A wannabe terrorista célpontjáról, a rendelkezésére álló eszközökről, radikalizációs forrásairól és esetleges tettestársairól az akcióról szóló rendőrségi közlemény nem ad információt, erről szóló kérdéseinket elküldtük az illetékeseknek, azonban a rendőrség azt válaszolta, hogy „a folyamatban lévő nyomozás érdekeire való tekintettel” nem kíván további tájékoztatást adni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!