400 ezer forintra büntették a Megoldás Mozgalom móri aláírás-hamisító választási csalóját

2024. május 2. – 04:59

400 ezer forintra büntették a Megoldás Mozgalom móri aláírás-hamisító választási csalóját
A Székesfehérvári Törvényszék épülete – Fotó: Jászai Csaba / MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

A Székesfehérvári Törvényszék április 8-án, tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésben 400 ezer forint pénzbüntetést szabott ki H. M. R. vádlottal szemben választás rendje elleni bűntett miatt – tájékoztatta lapunkat a Fejér Vármegyei Főügyészség.

„Két éven át nyomozott a rendőrség, s tévedtem, ha azt gondoltam, hogy ez az ügy is süllyesztőbe kerül: végül bíróság elé állt Gattyán György projektpártjának képviselőjelöltje”

írta közösségi oldalán Tóth Péter, a Momentum móri képviselője, aki feljelentésével elindította az ügyet.

A vádirat szerint a vádlott a 2022. évi országgyűlési képviselő választáson egyéni országgyűlési képviselőjelöltként akart indulni az egyik Fejér vármegyei egyéni választókerületben a Megoldás Mozgalom jelöltjeként. Ehhez 500 ajánlást kellett összegyűjtenie ajánlóíveken. Az íveken fel kell tüntetni az ajánlást adó választópolgár nevét, személyi azonosítóját, magyarországi lakcímét, aláírását, valamint az aláírást gyűjtő személy nevét és az aláírását is.

A vádlott által a választási irodán benyújtott ajánlást gyűjtő íveken összesen 15 fő – köztük a vádlott – szerepelt gyűjtő polgárként, azonban a feltüntetett adatok nagyrészt nem voltak valósak, a gyűjtésben a vádlotton kívül csupán három személy vett részt. Több ajánlóíven valótlanul tüntették fel a választópolgárok azonosító adatait, és hamis kézjeggyel látták el az aláírás helyén.

Tóth Péter szerint nem csak a Megoldás Mozgalom hamisította az ő aláírását 2022-ben az ajánlóívre. Gödény György „pártja” ugyanígy felhasználta többek közt az ő nevét is, hamarosan várhatóan velük szemben is vádat emel az ügyészség, írta. Végül felvetette: komolyan gondolja-e bárki, hogy egy idős hölgy, a párt jelöltje, Huszti Mária Rozália felelős egyedül a hamisításért?

Tóth Péter egyébként már 2018 áprilisában is tett feljelentést, mert tíz különböző kamupárt ajánlóívén találta meg jogtalanul a nevét és adatait, amikor a helyi választási irodánál élt a lehetőséggel, és ellenőrizte magát az íveken. Ma már kétperces utánanézéssel is leellenőrizheti bárki online, hogy használták-e a nevét valamelyik aláírásgyűjtő íven, az itt leírt módon.

A nyomozást 2019-ben felfüggesztette a rendőrség, mert bár „laikus szemmel látható volt, hogy az íveken szereplő »Tóth Péter« névaláírások nem egyeznek a felvett mintával”, azt megállapítani nem lehetett, hogy a „Tóth Péter névaláírásokat konkrétan melyik aláírásgyűjtő hamisította az ajánlóívekre”. A 2018-as országgyűlési választás után összesen 256 feljelentést tettek aláírás-hamisítások miatt, de az esetek kevesebb mint felében indult nyomozás, és végül májusig kettő jutott el a vádemelésig – nyilván ott, ahol megállapítható volt a gyűjtő személye.

Ma már nemcsak az ellenőrizhető gyorsan, hogy illetéktelenül használták-e bárki nevét az ajánlásgyűjtésnél, de kötelező feltüntetni az aláírást gyűjtő személy nevét és az aláírását is, így a hamisítóknak jóval nehezebb dolguk van.

Hamisítás ide vagy oda, a most elítélt jelölt – akit Tóth Péter Huszti Mária Rozália néven említ –, nem járt nagy szerencsével a 2022-es választáson: a hatodik helyet sikerült megcsípnie 449 szavazattal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!