Milliókba kerül az adófizetőknek a volt fideszes köztársasági elnökök rezsije

2024. április 30. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

Több százmillió forintot költött az állam Schmitt Pál és Áder János volt köztársasági elnökök rendszeres juttatásaira és egyéb költségeire az elmúlt négy évben, írja az RTL. Az Országgyűlés Hivatalának adatai szerint az adófizetők állták mindkét egykori köztársasági elnök éves áram- és gázszámláját, valamint olyan kiadásokat is, mint a titkársági autó, internet vagy lakásbiztosítás.

Az adatok szerint mindkét volt elnök esetében emelkedett az állam által fizetett gáz- és áramszámla 2022 után, ami arra utal, hogy nem rezsivédett ingatlanban laknak. Ez Áder esetében különösen érdekes, hiszen regnálása alatt igyekezett magát úgy feltüntetni, mint aki elkötelezett a környezetvédelem mellett, ehhez képest az éves rezsije közel 10 millió forintjába került a magyar adófizetőknek. Schmitt esetében pedig arról van szó, hogy ugyan lemondott az állam által biztosított lakásáról, de helyette egy solymári villába költözött, amelynek szintén az adófizetők állják a fenntartását. A törvények szerint a volt köztársasági elnököknek az állam biztosítja munkájuk után is a lakhatást, és annak költségeit is állni kell.

Hogy ez mennyibe kerül, az jelzi igazán jól, hogy 2022-ről 2023-ra Schmittnél az áram- és gázdíj 2,6 millió forintról 6,8 millió forintra emelkedett, Ádernél pedig 1,5 millióról 9,4 millió forintra.

Vagyis havi közel 800 ezer forintot kell fizetni Áder energiadíja után havonta.

Áder az államtól kapott ingatlanját közel 1 milliárd forintból újíttatta fel, így van már szauna, fitneszhelyiség, szennyesledobós mosókonyha, kétbeállós gépjárműtároló, lift és tetőkert is az otthonában.

Ezenkívül mindkét volt politikus 5,2 millió forint havi juttatást kap március óta, illetve egyéb költségtérítésekre (ilyen például a kertrendezésre vagy a közüzemi számlák) összesen 30 millió forint ment el 2023-ban, míg a Áder és Schmitt titkárságának fenntartására több mint 110 millió forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!