Stumpf István: Nem földrengés, politikai hullámzás volt a kegyelmi botrány

2024. április 29. – 14:41

Másolás

Vágólapra másolva

„A kegyelmi döntés nyomán kialakult politikai hullámzást azonban még nem nevezném földrengésnek” – mondta az Indexnek adott hosszú interjújában Stumpf István, aki legújabban az Orbán Viktor kezdeményezésére márciusban felállt Stratégiai Tanácsadó Testület tagja.

A korábbi alkotmánybíró szerint a kegyelmi ügy okozta politikai botrány egy figyelmeztetés a kormány és a kormánypártok számára, hogy „figyeljenek oda jobban azokra a morális dimenziókra és a mindennapi élet rezdüléseire, amelyek a nagypolitikai és világpolitikai játszmák közepette lehet, hogy a háttérbe szorultak”. A botrány mindenesetre morális krízist okozott, és részben ezt, részben „a Covid, a háború és a gazdasági növekedés visszaesése” miatt növekvő elégedetlenséget használja ki Magyar Péter politikai mozgalma.

Stumpf István – Fotó: Bődey János
Stumpf István – Fotó: Bődey János

De mint mondta, „Lehet azt mondani, hogy a Magyar Péter-féle párt virtuális támogatottsága nagy, de nem virtuális támogatottságot és nem közvélemény-kutatásokat kell nyerni, hanem választásokat.” Az a kérdés, hogy az emberek elhiszik-e, hogy egy politikai erő képes-e vezetni az országot, a Fidesz pedig Stumpf szerint olyan „társadalmi-gazdasági integrációs szisztémát hozott létre”, ami a nemzeti konzervatív értékrenddel stabilizálni tudja majd a kormánypárt támogatottságát a következő parlamenti választásokra. A mostani EP és önkormányzati választásokon pedig szerinte meglepetés lenne, ha jelentősen jobban szerepelnének az ellenzéki pártok, mint korábban.

A kérdésre, hogy Novák Katalin lemondása után felmerült-e a neve, mint köztársasági elnökjelölt, Stumpf azt mondta: „nem volt erről szó.”

Stumpf a választások és Magyar Péter mellett még beszélt az amerikai–kínai–magyar kapcsolatok geopolitikai dimenzióiról, és arról, hogy miért érdemes a Fidesznek az amerikai konzervatív mozgalom stratégiáját tanulmányoznia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!