Szabó Tímea: Két fideszes főpolgármester-jelölt van, az egyik menetrendekkel legózik, a másik egy TikTok-influenszer-imitátor

2024. április 29. – 16:34

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét oda-vissza üzengettek egymásnak az országgyűlési képviselők napirend előtti felszólalásaikban az országgyűlés hétfői plenáris ülésén: a kormányt gyermekvédelem szempontjából egy száguldozó BMW-shez hasonlították, az egyik államtitkár szerint pedig a „király, a főpolgármester meztelen”, mert nincs mivel elszámolnia az elmúlt öt évből.

„Budapesten a Fidesz annyira fél a bukástól, hogy két jelöltet is állított Karácsony Gergellyel szemben: az egyik a TikTok-influenszer-imitátor Szentkirályi Alexandra, a másik pedig a villamosmenetrendekkel legózó Vitézy Dávid” – mondta Szabó Tímea a parlamentben. A Párbeszéd képviselője szerint a két jelöltben közös, hogy fideszes államtitkárok voltak, és károkat okoztak Budapestnek.

Szabó Szentkirályihoz kötötte a hármas metró kocsijainak felújítását, amivel állítása szerint férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf, jelenlegi honvédelmi miniszter „10 milliárdokkal rövidítette meg a budapestieket”. Vitézy esetében a befuccsolt elektromos jegyrendszert, illetve a Közlekedési Múzeum nyolcmilliárdos terveit tette szóvá. A képviselő szerint mindkét jelöltnek az a célja, hogy a kormány még több pénzt „szivattyúzzon ki” Budapestről. Szabó Tímea szerint ezzel szemben Karácsony Gergely Budapestje szolidáris, és az is marad majd.

Dömötör Csaba államtitkár válaszában arról beszélt, hogy Karácsony úgy védte meg a budapesti színházakat, hogy ingyen színházjegyet adott a DK-soknak.

„A kormánypártoknak egyetlen jelöltje van, de bármely budapesti jelölt, alkalmasabbnak mutatkozik Karácsony Gergelynél”

– mondta. Szerinte még a baloldaliak sincsenek megelégedve a főpolgármesterrel, mert „semmivel nem tud elszámolni az elmúlt öt évből, csak hadakozik a kormánnyal Facebook-posztokban. A király, a főpolgármester meztelen” – fogalmazott. Eközben szerinte a főpolgármester folyton arról beszélt, hogy a főváros „ki van véreztetve” úgy, hogy Budapestnek rekordbevétele volt az iparűzési adóból, és 200 milliárdos plusszal vették át a város vezetését 2019-ben.

Az MSZP-s Komjáthi Imre egy jelzéseket figyelmen kívüli hagyó, útakadályba hajtó BMW-shez hasonlította a kormányt.

„Megadom a fél pontot, egyetlen óvodást sem operáltak át idén, mondjuk nem is volt ilyen szándék a magyar sebészek körében. Tudják, ők mit csináltak? Saját magukból nyugati vendégmunkást” – mondta.

Kitért a gyermekjogi képviselők számának csökkenésére is: „Már megyénként sincs egy gyermekjogi képviselő. Mi lett a többiekkel? Átoperáltatták őket megafonosnak?” Hozzátette: hiába javasolták többek közt, hogy emeljék duplára a gyermekvédelmi dolgozók bérét, duplázzák a családi pótlékot, és például az állami gondozásban élő gyerekek zsebpénzét, a fideszes többség leszavazta azt. „Váltsanak sávot, mert a hátsó ülésen ott utaznak a gyerekeink!” – mondta.

Rétvári Bence államtitkár a gyermekvédelemmel kapcsolatban azt állította, hogy ezalatt a kormány alatt „nem volt olyan év, mikor a családoknak ne lett volna kedvezőbb, mint egy évvel korábban.” Rétvári felidézte, hogy a baloldali kormányok idején elvették például a gyes egyharmadát. „Mit tettek azokkal, akikről a szüleik nem gondoskodtak? Amikor az IMF azt kérte, hogy csökkentsék a kiadásokat, önök 13 milliárdot vontak el a magyar gyermekvédelmi intézményektől.” Szerinte eközben az ellenzéki képviselők leszavazzák azokat a javaslataikat, amik a gyermekvédelmet segítik. Példának hozta a titkos menedékházak létrehozását, vagy a pedofil-nyilvántartás megalkotását.

„Mai napig nem tudjuk, hogy Orbán Viktor utasítására, a Fidesz akkori igazságügyi minisztere miért ellenjegyezte K. Endre kegyelmét” – mondta Barkóczi Balázs. A DK politikusa szerint azóta is csak mellébeszélés van, „de én úgy gondolom, hogy a Fidesz–KDNP-szövetség a pedofilok és a pedofilsegítők oldalán áll”. Ezt Barkóczi azzal indokolta, hogy a bizottságokban a Fidesz leszavazta a DK gyermekvédelmi kezdeményezéseit, példának hozta a családi pótlék és a gyermekvédelemre szánt költségek megduplázását.

„Ezek után milyen gyermekvédelemről és családvédelemről hazudoznak maguk?”

– kérdezte. Szerinte a valódi családsegítés az lenne, hogy megemelnék a családi pótlékot, és nem az, hogy könyveket fóliáznak vagy gyerekmeséket tiltanak be.

„A kegyelem a köztársasági elnök jogköre, ő hozott döntést. Nem adott magyarázatot, ezért lemondott, amit helyesen tett. Ha a kormány napirendjére kerül a javaslat, akkor nemmel döntött volna” – reagált Dömötör Csaba államtitkár. Hozzátette: mikor a gyermekvédelmi szabályokról kellett szavazni, a DK sosem támogatta ezeket. Szerinte látványos példa, hogy a 2010-es a kormányváltáskor még 80-an ültek pedofília miatt börtönben, most 600-an. Dömötör az új gyermekvédelmi törvénycsomagból idézett. Azt mondta: a DK-nak ezeket lehetősége lesz majd támogatni, „na, akkor dől majd el, hogy mi számít igazán önöknek: a gyermekek védelme, vagy a politikai haszonszerzés”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!