Lázár János: Aki annyi ideje van a politikában, mint Orbán Viktor, természetes, hogy nem hiba nélküli

2024. április 29. – 17:35

Lázár János: Aki annyi ideje van a politikában, mint Orbán Viktor, természetes, hogy nem hiba nélküli
Orbán Viktor Makón Lázár Jánossal, a makói utcafórumon 2022-ben – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher

Másolás

Vágólapra másolva

Miniszterelnöki ambícióiról sokan beszélnek, Lázár János azonban óvatosan hárítja ezeket. A négy év kitérő után miniszterként visszatért fideszes politikus interjút adott a Jelennek, ahol elmondta, 2026-ban egyéni mandátumért nem indul, talán még a politikában sem kell lennie.

„Már kinőttem abból a korból – jövőre 50 éves leszek – hogy akarjak valami lenni. Én inkább tenni akarok” – válaszolta arra, hogy akar-e miniszterelnök lenni. Szerinte ugyanis „a Fidesznek hosszú távon az az érdeke, hogy Orbán Viktor legyen a miniszterelnök. Jelen pillanatban és hosszú távon ő képes ezt a közösséget összetartani és sikerre vinni”, bár megjegyezte, nyilvánvalóan vannak ambíciói, céljai, ennek kiteljesítésére azonban szerint a kormányfő lehetőséget is ad: „Úgy gondolom, túlzás és elfogultság nélkül mondhatom, a hazám érdekében próbálok dolgozni.”

  • Az interjúban szó volt Márki-Zay Péterről:

Lázár szerint ma már nincs jelentősége, hogy 2022 összellenzéki kormányfőjelöltje polgármester marad-e június 9-én, mert ők ketten lejátszották saját meccsüket, amit Márki-Zay elveszített, hiszen az egyéni parlamenti mandátumot Lázár vitte el. „Ezért a dicsőségért érdemes volt lehajolni.” Szerinte az is rendjén van, hogy a kormány nem visz oda fejlesztéseket, ahol velük nem együttműködő vezetést választanak.

  • A kegyelmi ügyről:

A kormány nem tudott erről, Orbán Viktor sem. Hogy az ügybe belebukó Novák Katalin miért adott kegyelmet a pedofíliáért elítélt igazgatót segítő K. Endrének, azt sem Lázár, sem a kormányfő nem tudja. Novák „a mai napig nem magyarázta meg, hogy ezt miért tette.” A kezdetektől saját politikai pályát épített, önmagát akarta megvalósítani, korai valakit köztársasági elnöknek megtenni a negyvenes éveiben.

  • Varga Juditról:

Varga Judit pedig „jó nagy butaságot csinált” azzal, hogy aláírta igazságügyi miniszterként az államfő kegyelmi döntését, amit meg kellett volna beszélnie a kormányfővel, ahogyan Dávid Ibolya tette 1998-ban.

Lázár fenntartja, hogy érthetetlen dolgokat mondott Varga a volt férje, Magyar Péter által nyilvánosságra hozott felvételen. „Lépései cáfolták”, hogy alkalmas volt miniszternek és a Fidesz EP-listája vezetőjének.

  • Magyar Péter politikai megjelenéséről:

Több állami cégben Lázár adott megbízást Magyarnak: „Megbeszéltük a kereteket, amit ő teljesített, ezért a munkájára nem tudok rosszat mondani.” Politikai szerepvállalását illetően „celeb”, egyelőre nem látszik, hogy megvannak-e a vezetői kvalitásai, ellentétben Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával, „akikben megvan a vezetési és egyben az ártási képesség is. Akik tudnak vezetni és ártani is, azok valójában ők ketten.”

Magyarról „rengeteg fideszes érzi úgy, hogy egy korábban közénk tartozó ember… Mondjuk ki, abba a tálba szarik, amelyikből eszik. Vagy korábban evett.” A választók ezért Lázár szerint meg fogják büntetni őt, Magyar a Fideszt nem széthúzza, hanem összerántja.

  • A beruházások visszafogásáról:

„A költségvetési hiány csökkentése érdekében most erre is szükség van. Ötezer milliárdot állítottam le 2022 szeptemberében, most pedig egy nagyjából 600 milliárdos halasztásról is döntést kellett hozni” – Lázár szerint ez is mutatja, hogy nincsenek politikai ambíciói, mert akkor inkább osztogatna. A vasúti fejlesztés viszont megmarad.

  • Szentkirályi Alexandráról:

Van esélye győzni a főpolgármester-választáson, bár nehezített pályán küzd a Fidesz jelöltje. Nincs olyan terv, hogy visszaléptetnék Vitézy Dávid javára. Ha Szentkirályi végül csak harmadikként futna be, akkor ez volt a választók akarata.

  • Rogán Antalról:

Az a dolga, hogy háttérben legyen. A kegyelmi botrányhoz a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjének semmi köze. Felvetni ezzel kapcsolatban a távozását indokolatlan. A már említett felvételen Varga Judit úgy beszél Rogánról, mint aki a Schadl–Völner-ügyben manipulálni akarta volna a nyomozati iratokat. Lázár szerint ez nagyon komoly állítás – korábban elmondta, hogy ezt nem hiszi, Varga hülyeségeket beszélt –, amelyek, ha beigazolódnának, akkor távoznia kellene, mint bármelyik kormánytagnak, ha bűncselekményt követ el. „A miniszter úr munkáját nagyon értékesnek tartom”, bár a Fidesz ellenfelei „patás ördögként tüntetik fel”.

  • A Fidesz 14 évéről:

„Aki annyi ideje van a politikában és annyi ideje kormányoz, mint Orbán Viktor, természetes, hogy nem hiba nélküli.” „14 év alatt a Fidesz vezetői közül a valóságérzékelése sok mindenkinek sérült, ám ez épp Orbán Viktorra jellemző a legkevésbé. Ezért alkalmas arra, hogy még jó néhány évig miniszterelnök legyen.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!