25 ezer négyzetméterrel nagyobb lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem

2024. április 23. – 13:19

25 ezer négyzetméterrel nagyobb lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Fotó: MTVA/Bizományosi: Balaton József

Másolás

Vágólapra másolva

Elhelyezték a budapesti Orczy-kertben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központjának alapkövét, így az egyetem további 25 ezer négyzetméteres épületegyüttessel gyarapodik majd. A generálkivitelező a ZÁÉV Építőipari Zrt. lesz, a 2018-ban kiírt pályázat tervei pedig az Óbuda Építész Stúdió Kft. készítette el.

A Magyar Építők azt írja, hogy a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ és Katasztrófavédelmi Intézet kialakításáról még 2016-ban döntött a kormány. Az épületet az NKE használatában lévő Ludovika Campus területén húzzák fel, korábbi ipari épületek helyén.

A képzési központ felépítése annak a nagyobb bővítési projektnek a része, amely ellen Pikó András józsefvárosi polgármester nemrég az NKE előtt tüntetett többekkel, miután kiderült, hogy egy törvénytervezet szerint tíz ingatlant, köztük egy iskolaépületet és lakóházat sajátítana ki az állam Józsefvárostól.

Ezek között van olyan, amiket az ellenzéki vezetésű önkormányzat több milliárdból akart felújítani a következő években, hogy önkormányzati bérlakásokat alakítsanak ki bennük.

„A Ludovika Campus a magyar kormány közel másfél évtizedes fejlesztésének eredménye” – mondta az alapkőletételnél Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, aki szerint az érintett terület egyfajta városi tájseb volt Józsefvárosban. Arra is kitért, hogy a fejlesztések folytatódnak a környéken, az Országgyűlés elé kerül az a törvényjavaslat, ami lehetővé teszi, hogy a környéken lévő rossz állapotban lévő ingatlanállomány megújulhasson.

Nem ez az első alkalom, hogy tájsebezik a környéket, Pikó András tüntetésén akadt is, aki ezt szóvá tette. „Gyerekkorom óta itt élek, erre tájsebnek nevezik az otthonom, hát kösz” – mondta egy lakó az NKE egy korábbi közleményére utalva, ami szerint a Diószegi utca házai „elhanyagolt, bántó tájsebként vannak jelen Budapest szívében”.

A Ludovika Campus beruházás részeként az Orczy Park is megújul, de továbbra is nyitva áll majd a nyilvánosság előtt. Az épületegyüttesben tantermek és szakkabinetek, működő tűzoltóság, pszichikai gyakorlópálya, tűzvédelmi laboratórium, 200 fős kollégium és sportkomplexum is lesz. Az új épületeket üveghíd köti majd össze egymással. Az oktatási szárnyban lesz büfé és melegítőkonyha is.

Szeretnének egy intenzív zöldtetőt, valamint egy hétezer négyzetméteres lépcsőzetes kialakítású kertet is építeni. A Magyar Természettudományi Múzeum udvaráról átszállítják az Illés-kutat, és újraépítik.

Pikó András józsefvárosi polgármester nemrég a Nemzeti Közszolgálati Egyetem épülete előtt tüntetett a Ludovika téren. A politikus azt követően szervezett tüntetést, hogy április 9-én lapunktól tudta meg: az állam egy salátatörvénybe csomagolva akarja kisajátítani a kerületi ingatlanok egy részét, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek adja azokat. A pár száz tüntető mellett megjelent Jámbor András, a kerület országgyűlési képviselője és Karácsony Gergely főpolgármester is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!