„Ez nem belpesti médiahekk” – Magyar Pétert Pécs főterén is rengetegen hallgatták

2024. április 23. – 21:13

„Ez nem belpesti médiahekk” – Magyar Pétert Pécs főterén is rengetegen hallgatták
Magyar Péter beszédére megtelt a pécsi Széchenyi tér – Fotó: Gűth Ervin
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn és kedden Baranyában folytatódott Magyar Péter országjárása, ami Pécsen ért a csúcsra. Többezres tömeg hallgatta a kisteherautó platójáról szónokló és a közönség kérdéseire válaszoló politikust.

A megmozdulás kezdete előtt a Búza téren már sokan gyülekeztek. „Most már nincsenek kétségeim, ez nem egy átverés” – hangzott az egyik tipikus vélemény. „Szeretjük a hazánkat, nem akarunk elmenni, pedig valós lehetőség számunkra is” – mondta egy negyvenes évei elején járó pár hölgytagja. „Tudtuk, hogy belülről fog megrohadni a narancs, úgy tűnik, ennek jött el az ideje” – mondta egy idősebb férfi. Rengeteg volt a fiatal is, 15-16 évesekkel is beszélgettünk, akik közéleti kérdésekben rendkívül tájékozottak, és elsősorban a „mindent elrohasztó korrupciót” említették Magyarország legnagyobb problémájaként.

Magyar Péter – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Magyar Péter – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Magyar Péter érkezését hangosan köszöntötte a kisebb tömeg, ami egy kis kitérővel a város fő sétálóutcáján haladt a főtérre. Közben a Tisza Párt alelnöke a sajtó kérdéseire válaszolt, de sokan megállították egy-egy szelfire is. A politikus néhány napja egy békéscsabai egyesület támogatását jelentette be az önkormányzati választáson. A Telex kérdésére elmondta, hogy több száz megkeresést kaptak helyi szervezetekről, így Pécsről is, és kollégáival vizsgálják, hogy kivel lehetne együttműködni. A hasonló értékrendű, pártpolitikai múlt nélküli szervezetek, jelöltek jöhetnek szóba. Egy nappal korábban, Komlón említette, hogy a jelenlegi ellenzéki pécsi városvezetéssel is vannak problémái. Ezzel kapcsolatban konkrétumokat későbbre, a beszédében ígért a Telexnek.

A Széchenyi téren a tömeg több ezer fős lett, a keddi eseményhez hasonló méretű politikai megmozdulás Pécsen legutóbb a rabszolgatörvény ellen tiltakozások alatt volt.

„Ez nem belpesti médiahekk, ahogy a propaganda állítja” – mondta Magyar a beszéde elején, és helyi kötődését is felemlítette. Majd Pécs hanyatlását, problémáit, alulfinanszírozottságát említette, valamint azt, hogy a fideszes vezetésű városok gazdasági fejlődését mennyivel jobban támogatja a kormány.

Fotó: Gűth Ervin
Fotó: Gűth Ervin

Egyetlen sikertörténetet hozott fel példaként, a Pécsi Tudományegyetemet, amire viszont a fideszes körök rátették a kezüket. „Kormányra kerülése esetén a PTE valódi irányítását a Tisza Párt visszaadná a szenátusnak és az egyetemi polgároknak” – ígérte a politikus.

Beszéde után hosszan válaszolt a közönség legkülönfélébb kérdéseire: többek között a devizahitelesek problémáiról, az oktatási és egészségügyi minisztériumok hiányáról, valamint a kormányzati propaganda felszámolásáról is beszélt.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!