Szerdán szavaz az Európai Parlament a magyar jogállamisági eljárással kapcsolatos állásfoglalásról

2024. április 23. – 20:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szerdán este szavaz az Európai Parlament a magyar jogállamiság csorbulásáról szóló állásfoglalásáról. Ennek előterjesztésében az összes nagy párt család részt vett, a magyar képviselők közül a momentumos Cseh Katalin és a párt elnöke, Donáth Anna – derül ki az RTL riportjából.

Donáth Anna három módosított nyújtott be az állásfoglaláshoz. Az elsőben arra kéri az Európai Bizottságot, hogy ismét fagyasszák be az EU-s pénzek kifizetését. Ugyanis semmi sem garantálja, hogy azokat a magyar kormány nem lopja el. „A Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételek ugyanis egyértelműen bizonyítják, hogy súlyos problémák vannak a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével, és a kormány eddigi állításait nem lehet komolyan venni” – teszi hozzá Donáth.

A másodikban arra kéri a Bizottságot, hogy érjék el a szuverenitásvédelmi törvény felfüggesztését a Európai Unió Bíróságán keresztül. Mivel a momentumos politikus szerint a törvény szembemegy az európai jogrenddel.

Az utolsóban pedig azt, hogy a tegyenek meg mindent azért, hogy a magyar kormánynak csatlakoznia kelljen az Európai Ügyészséghez. Donáth szerint az ügyészséghez való csatlakozás „a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a korrupciós problémák megoldásának, és annak, hogy az uniós pénzeket végre ne lehessen gátlástalanul ellopni Magyarországon”.

A momentumos politikus szerint azért van szükség az uniós pénzek befagyasztására, mert a kormány könnyen elsikkaszthatná ezeket a forrásokat, ezért kérik azok közvetlenül kifizetését a civileknek, vállalkozásoknak és önkormányzatoknak.

Erre reagálva Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a RTL-nek azt mondta, a Momentum ugyanazt csinálja, mint öt éve mindig, a magyar érdekek ellen politizál.

Az uniós pénzek befagyasztásával kapcsolatban Menczer Tamás fideszes kommunikációs igazgató is kifejtette véleményét. Az MTI-nek küldött közleményében Menczer azt írta, hogy a „dollárbaloldal újabb támadást indított Magyarország ellen, elvennék a magyarok pénzét”, szerinte „ez teljesen szembemegy a magyar érdekkel, nyílt támadás Magyarország ellen”.

A Momentum elnöke egy Facebook-posztban válaszolt Menczer közleményére. A bejegyzésében azt írta, hogy „az biztosan nem magyar érdek, hogy uniós pénzből próbálják építeni a saját klientúrájukat, miközben a jogállam már olyan állapotban van, hogy egy miniszter kitöröltetheti a nevét ügyészségi iratokból”. Majd hozzátette, hogy a „magyar érdekekről egyvalaki biztos nem oktathat ki másokat: az EU-ban orosz érdekeket képviselő, a magyar és az európai adófizetői pénzeket folyamatosan elsikkasztó Orbán-kormány”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!