„Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet” – mondta telefonba a gyulai polgármester

2024. április 18. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Egy a Magyar Narancs által közzétett, 2019-ben készült hangfelvétel szerint Gyula fideszes polgármestere, Görgényi Ernő arra akarta rávenni a helyi postán dolgozó önkormányzati képviselőt, hogy a szabályokat megszegve adjon át neki politikai okokból fontos információkat.

A 2019-es önkormányzati választás előtt Galbács Mihály ellenzéki polgármesterjelölt 14 ezer háztartásba juttatott el egy olyan anyagot, amelyben a város fideszes vezetése egy üzleti kör összefonódásáról írt. A dokumentumokat a posta kézbesítette, és Görgényi nehezményezte, hogy ezt nem jelezte neki előre Torma Béla. Torma helyi fideszes képviselő és a gyulai posta helyettes vezetője is volt ebben az időben.

Görgényi kérdésére, hogy miért nem szólt előre, Torma azt mondta, hogy nem adhat ki a szabályok szerint semmilyen olyan információt, ami a posta tudomására jut. A szakma elemi szabályaira való hivatkozást a fideszes városvezető takarózásnak nevezte, és azt mondta, hogy az idevágó rendelkezések megsértése Torma Bélát nem veszélyezteti. Majd arra kérte, hogy ne csinálja ezt (azaz a szabályok betartását – B. T.), mert ez nagyon nem korrekt a részéről. Mikor Torma visszakérdezett, hogy ez fenyegetés” volna, akkor Görgényi értetlenkedett és tagadta. Ezután így folytatódott a beszélgetés:

Görgényi: Hát ne viccelj már, mit kockáztatsz azzal, hogy ha nekünk bármit, bármit, ami politikailag fontos információ, átadsz?

Torma Béla: Hát a munkahelyemet.

GE: Nem, nem, Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége. Gondolj bele, itt van egy csapat, egy bizalmi alapon működő csapat.

TB: Igen.

GE: Ha te ebben a bizalmi körben nem akarsz benne lenni, az egy állásfoglalás. Ha te Galbáccsal vagy, az egy állásfoglalás. Ilyenekre tényleg ne hivatkozzál, ez egy hülyeség, hogy az állásodat kockáztatod. Dehogy kockáztatod az állásodat. Miért, szerinted mi közhirré fogjuk tenni, hogy mit mondasz el nekünk? Ez egy közös érdekünk. Közös érdekünk, hogy tudjuk, meg közös érdekünk, hogy ez ne menjen ki sehova.

A Magyar Narancs szerint ez az ügy törést jelentett Torma és Görgényi kapcsolatában, Torma a választáson, hiába indult a Fidesz-KDNP színeiben már nem jutott be a testületbe. A lap úgy tudja, hogy a hanganyag és leirata a bizonyítékok között szerepel abban a perben, amit formálisan a gyulai labdarúgó klub vezetője, de feltételezhetően a gyulai fideszes városvezetés feljelentése nyomán a NAV indított Galbács Mihály volt gyulai kormánypárti alpolgármester és később Torma Béla egykori önkormányzati tanácsos ellen.

Frissítés: Görgényi Ernő polgármester a Telex kérdéseire válaszolva azt írta, hogy a Magyar Narancs cikkét jegyző Bod Tamás őt személyes ellenségnek tekinti, és szerinte miután Bod több választáson is sikertelenül indult, lejárató szándékú cikkeket ír róla.

"Bod cikke nyomán most egy öt évvel ezelőtti ügyet erőltetnek az ellenzéki médiában. A gyökere egy 2019-es belső vita. Galbács Mihály fideszes képviselő aljas rágalmakat terjesztett online felületeken és print kiadványokban is rólam és a családomról. Ezzel kapcsolatban Galbácsot minden fokon, jogerősen elítélték több rendbeli, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért. Az ő sógora Torma Béla, aki 2019 nyarán megígérte, hogy jelzi, ha Galbács szórólapot akar terjeszteni. Ezt kértem számon rajta. Ő ezt a beszélgetést sunyi módon felvette. Torma ma is akkori munkáltatójánál, a Magyar Postánál dolgozik. Árulása ellenére senki nem akarta őt kirúgatni" – írta Görgényi.

A polgármester szerint Galbács Mihály és Torma Béla súlyos gazdasági bűncselekmények elkövetése miatt állnak a bíróság előtt. Görgényi azt írta, hogy Torma több millió forint fizetést kapott közpénzből munkavégzés nélkül a Galbács által vezetett Termál Futball Clubtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!