Balog Zoltán püspök lemondását követelik a Magyarországi Református Egyházon belül

2024. április 18. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól. A média információi szerint a beadványt április 19-én juttatják el az egyház vezetőihez, ebben pedig azt jelzik, hogy a zsinati törvények alapján le kellett volna mondania Balog Zoltánnak.

A püspök az idén februárban azért volt kénytelen lemondani a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, mert kiderült: Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil bűntársát védő K. Endre kegyelmi kérvényét. Az egykori miniszter azonban csak a zsinati elnöki posztról távozott, a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta, ráadásul semmilyen magyarázattal nem szolgált azóta sem, hogy mégis mire alapozta „támogatását”. Balog azzal is kiváltotta sokak haragját, hogy úgy érezte, hogy kizárólag az egyházától kell bocsánatot kérnie, de kritikusai szerint inkább az áldozatoktól kellett volna.

Azóta sokan követelték a lemondását, legutóbb például 130 református értelmiségi írta alá a „Nem hallgathatunk!” című nyilatkozatot, amelyben arra kérik Balog Zoltánt, mondjon le a dunamelléki püspöki tisztségéről is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!