Hatvan-hetven évesek is szereznek jogosítványt Magyarországon, de a legidősebb vizsgázó 89 éves volt

2024. április 17. – 10:34

Másolás

Vágólapra másolva

Továbbra is az autóvezetéshez szükséges B kategóriás jogosítvány a legnépszerűbb Magyarországon, és bár az utóbbi években volt egy kis visszaesés, évente körülbelül százezren vizsgáznak le, derül ki a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAVK) összeállításából, amelyet a Kreszváltozás portál dolgozott fel részletesen.

A KAVK adatai szerint az elméleti vizsgát 2021-ben és 2022-ben a jelentkezők 67, illetve 64 százaléka teljesítette elsőre, míg a forgalmi vizsgán nagyjából minden második tanuló megbukott az első alkalommal. A kétféle követelmény közti fontos különbség, hogy míg az elméleti vizsgát korlátlan alkalommal próbálhatják újra a tanulók, a gyakorlatit kétévente legfeljebb ötször lehet megpróbálni, ezt követően a sikertelen vizsgázót pályaalkalmassági vizsgálatra küldik.

A 2022-es adatokból kiderül az is, hogy a legtöbben, mintegy 18 ezren a 17 éves korosztályból tettek sikeres B kategóriás forgalmi vizsgát, náluk négyezerrel kevesebb volt a 18 évesek aránya, a 20-30 éves korosztály sikeres vizsgázóinak száma meghaladta a negyvenezret, de több mint százan 60 és 70 éves koruk közt szerezték meg vezetői engedélyüket.

Ebben az időszakban volt egy 70 és egy 74 éves vizsgázó is, akik már az első próbálkozás során teljesítették az elvárásokat. Az előző év legidősebb vizsgázója 89 éves volt, ő harmadszorra ment át, 2020-ban viszont valaki 81 évesen szerzett jogosítványt Magyarországon, a nemek eloszlásáról viszont nem vezet kimutatást a központ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!