Szó sincs arról, hogy Szabó Bálint mégis képviselő maradhatna

2024. április 14. – 18:00

Szó sincs arról, hogy Szabó Bálint mégis képviselő maradhatna
Botka László és Szabó Bálint a szegedi közgyűlésen 2023. szeptember 22-én – Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a pénteki szegedi közgyűlésen még úgy tűnt, a Pécsi Törvényszék eleget tett a független önkormányzati fellebbezésének, azaz hatályon kívül helyezték a vele kapcsolatos döntésüket, és maradhat továbbra is önkormányzati képviselő, végül mindezt tisztázandó közleményt adtak ki a pécsiek, ami szerint a döntés végleges, csak még nem emelkedett jogerőre.

Az előző részek tartalmából:

  • Még 2022 szeptemberében történt, hogy a fővárosi Nagykőrösi úton Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő autójával bevágott a miniszterelnöki konvojba, ami után börtönbe került rövid időre. Mivel bűncselekményt követett el, úgy tűnt, jogilag megszűnik képviselő lenni, erről beszélt is 2023 júliusában Martonosi Éva városi jegyző, aki szerint Szabó méltatlanná vált arra, hogy önkormányzati képviselő lehessen.
  • 2023 szeptemberében aztán zárt ülésen tárgyalták a kérdést, hogy maradhat-e képviselő: a szegedi Városházán egyhangúan szavaztak Szabó ellen. A politikus erre beperelte a szegedi közgyűlést, és azt mondta, továbbra is képviselőként tekint magára.
  • A perben eljáró szerv, a Pécsi Törvényszék aztán 2024. április 10-én döntött, Szabó ellen. „Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése törvényszerűen és szabályosan járt el, amikor megszüntette a szabadságvesztésre ítélt, kompenzációs listás önkormányzati képviselő mandátumát” – közölte a szegedi önkormányzat. Szerintük az eljárás azért húzódott el, mert Szabó Bálint arra hivatkozva, hogy nincs lakcíme, semmilyen hivatalos bírósági iratot nem vett át.
  • Két napra rá aztán a most pénteki közgyűlés egy érdekes fordulattal kezdődött: a Pécsi Törvényszék telefonon hívta fel a szegedi Városházát, hogy hatályon kívül helyezték a Szabóval kapcsolatos korábbi döntésüket, és így ő továbbra is képviselő, részt vehet a közgyűlésen. Ezt maga Martonosi Éva jegyző jelentette be napirend előtti felszólalásában. A képviselő eztán arról kérdezte élő videóban a Városháza dísztermében sétáló Botka Lászlót, hogy arról is adat-e ki közleményt, hogy képviselő maradhat, vagy csak ennek ellenkezőjéről történt ilyen.
  • Szabó minderről azt mondta, korábban elment a Pécsi Törvényszékre, ott a törvényszék elnökétől soron kívüli vizsgálatot és jogorvoslatot kért, mert szerinte a törvényszék jogellenesen érvényesített egy határozatot, amit ő nem vett át, és az így nem léphetett érvénybe. Martonosi Éva jegyző erre azt mondta pénteken, húszéves szakmai pályafutása alatt ilyen jogi helyzettel ő még nem találkozott.

A közgyűlés után, pénteken este adta ki tisztázó közleményét a Pécsi Törvényszék, amiben leírták, hogy miután 2024. január 26-án elutasították Szabó keresetét, az erről szóló döntésről őt tényleg nem tudták tájékoztatni lakóhely híján, ezért végül hirdetményi úton kézbesítették, és az ítélet április 8-án jogerőre emelkedett.

Szabó ezt követően bejelentett eljárási kifogása folytán a törvényszék megállapította, hogy a hirdetményi kézbesítés nem volt szabályszerű, ezért a bíróság az ítélet jogerőre emelkedését tévesen megállapító, április 8-i végzését helyezte hatályon kívül – és kizárólag ezt, nem magát az ítéletet.

Ennek megfelelően a Pécsi Törvényszék kacifántos jogi nyelvezetű közleményében is hangsúlyozzák, hogy „a méltatlanság megállapítását és

dr. Szabó Bálint Gábor önkormányzati képviselői megbízatása megszűnését kimondó közgyűlési határozatot támadó keresetet elutasító ítélet hatályon kívül helyezésére nem került sor, mindösszesen az még nem emelkedett jogerőre”.

A törvényszék szerint ráadásul Szabó „perbeli magatartása a jóhiszemű joggyakorlás követelményével ellentétes, perelhúzó magatartása is közrehatott a kézbesítési nehézségek kapcsán”.

Mint írják, a „törvényszék az ismételt, szabályszerű kézbesítést követően állapítja meg az ítélet jogerőre emelkedését, avagy a bejelentett fellebbezés alapján az iratokat a Fővárosi Ítélőtáblára terjeszti fel”.

Szabó Bálint egyébként már ezen ügye előtt is volt, hogy belengette, hogy elhagyja a szegedi közgyűlést: 2021 októberében bejelentette, felhagy az önkormányzati képviselői munkával, mivel a 2022-es választásokon szeretne országgyűlési képviselővé előlépni. Ez végül nem történt meg, de egy évre rá – már miután bevágott Orbán Viktor konvojába – egyszer csak azt mondta, lemond, ha Botka László leül vele egy 45 perces beszélgetésre. Erre sem került sor.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!