Orbán az iráni támadás után: A magyar emberek biztonságát garantálni kell

2024. április 14. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor arra kérte meg a TEK-et és a belügyminisztert, hogy garantálják „a magyar emberek biztonságát” azután, hogy Irán megtámadta Izraelt. Mint fogalmazott: „A támadás azzal fenyeget, hogy államközi háború dúlja fel az egész Közel-Keletet.”

„Hamarosan” – írta korábban Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán. A Védelmi Tanács azután ült össze, hogy Irán megtámadta Izraelt szombat este.

A miniszterelnök szerint „a közel-keleti konfliktus kiterjedése súlyos veszélyt jelent a világ és így Magyarország biztonságára is”. Orbán ezért hívta össze a Védelmi Tanácsot is.

A Tanács 2022-ben alakult, és többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel foglalkozik. A miniszterelnök mellett tagja a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter és a nemzetbiztonsági főtanácsadó is.

Szombat késő este Irán nagyszabású támadást intézett izraeli katonai célpontok ellen. Vasárnap reggeli adatok szerint 170 drónt, 30 robotrepülőt és 120 ballisztikus rakétát lőttek ki Izrael irányába. Azonban az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a kilőtt eszközök 99 százalékát sikerült semlegesíteni, és csak a Negev-sivatagban található Nevatim légi bázisban sikerült kisebb károkat okozni. Személyi sérülést a csapás közvetlenül nem okozott, de az izraeli légvédelem egyik rakétájából lehulló repesz súlyos fejsebet ejtett egy hétéves lányon. Erről cikkünket itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!