Most már Védelmi Tanácsunk is van, természetesen Orbán Viktor vezeti

2022. július 26. – 09:31

frissítve

Most már Védelmi Tanácsunk is van, természetesen Orbán Viktor vezeti
Orbán Viktor a Védelmi Tanács alakuló ülésén a Karmelita kolostorban 2022. július 26-án, mellett balról Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Pintér Sándor belügyminiszter, jobbról Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter – Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével kedd reggel a Karmelitában megalakult a Védelmi Tanács – ezt Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár közölte az MTI-vel.

A kormány Facebook-oldalán kedd reggel megjelent „Nem kell mindenkinek katonának lennie, elég, ha mindenki katonaként gondolkodik” szövegű poszt is a tanács megalakulásával lehet összefüggésben.

Ez a testület a kormányon belül fog működni, és többek között a nemzetbiztonsági szolgálatokkal, a közbiztonsággal, a határrendészettel, a honvédelemmel, a menekültüggyel, a katasztrófavédelemmel, a terrorelhárítással, valamint a védelmi fejlesztésekkel kapcsolatos előterjesztésekkel és jelentésekkel fog foglalkozni.

A tanácsnak, amely „különös hatáskörű politikai döntéshozó fóruma” lesz a kormányzati döntéshozatalnak. Elnöke a miniszterelnök, azaz Orbán Viktor, titkára pedig a nemzetbiztonsági főtanácsadó, vagyis Kovács József. Mellettük a testület tagjai még

  • a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter,
  • a belügyminiszter,
  • a honvédelmi miniszter,
  • a külgazdasági és külügyminiszter,
  • valamint a miniszterelnök által kijelölt tagként a nemzetbiztonsági főtanácsadó.

A Védelmi Tanács szükség szerint, de legalább kéthetente ülésezik majd, az ülésein állandó meghívottként részt vesz a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára is.

A Védelmi Tanács megalakulását Orbán sajtófőnöke azzal indokolta, hogy „az elhúzódó ukrajnai háború és a nyomában járó európai gazdasági válság, valamint a fokozódó migrációs nyomás miatt a következő években különös figyelmet kell fordítani Magyarország biztonságának és szuverenitásának megvédésére”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!