Kert Attila: Semmilyen befolyásolást, de még csak puha sejtetést sem tapasztaltunk

2024. április 13. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

Bizalmas iratok leplezik le, hogy Orbánék titokban finanszírozták az egyik legnagyobb európai tévécsatorna, az Euronews megvásárlását – olvasható a Direkt36 néhány nappal ezelőtt Telexen megjelenő cikkében. Az oknyomozó portál arról is írt, hogy aggodalmaskodó kérdések fogadták Pedro Vargas Santos Davidot, amikor 2022-ben megjelent a csatorna munkatársai előtt.

A Direkt36 cikkét követően az Euronews vezérigazgatója, Guillaume Dubois is megszólalt a stáb előtt, és röviden kommentálta a helyzetet. Kert Attila, az Euronews magyarországi vezetője azt mondta a Telexnek, hogy Dubois arról beszélt, hogy a francia jog szerint ő a felelős minden menedzsmentdöntésért, a tulajdonos mögött álló befektetőnek pedig semmilyen behatása nincsen a menedzsment napi munkájára, különösen nem a szerkesztőségére, egy kisebbségi tulajdonosnak pedig pláne nincsenek ilyen lehetőségei.

Kert a maga nevében hozzátette, hogy két éve történt a tulajdonosváltás, azóta semmilyen befolyásolást, sugalmazást, de még csak puha sejtetést sem tapasztaltak a szervezetben.

A Direkt36 birtokába került iratok bizonyítják, hogy 45 millió eurót (jelenlegi árfolyamon 17,5 milliárd forintot) egy magyar állami tőkealap biztosított. Ezt az alapot a korábban a Pénzügyminisztérium alá tartozó, majd később egy egyetem alá kiszervezett Széchenyi Alapok (SZTA) nevű cég kezelte. A pénzt az Euronewst végső soron felvásárló, European Future Media Investment Fund nevű befektetési alapba helyezték el.

A lap nyomozása során kiderült az is, hogy az ügylethez köze volt egy olyan cégnek, amely a magyar kormány propagandakampányainak egyik fontos szereplője. Cégiratokból megállapítható ugyanis, hogy a European Future Media Investment Fund egyik befektetője 12,5 millió euró értékben kapott hosszú lejáratú kölcsönt a New Land Media nevű magyar cégtől. Ez a társaság annak a Balásy Gyulának az érdekeltsége, akinek cégei az elmúlt tíz évben – a G7 gyűjtése szerint – több százmilliárd forint értékben kaptak megbízásokat a kormányzati kommunikációs kampányokban. Ezeket a kampányokat Orbán egyik legközelebbi bizalmasa, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője felügyeli.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!