A mi célunk, hogy az adományozással hidakat építsünk emberek között, akik amúgy nem találkoznának

2024. április 13. – 12:21

Másolás

Vágólapra másolva

„A mi célunk, hogy az adományozással, mint eszköz, hidakat építsünk emberek között, akik amúgy nem találkoznának” – mondja Horn Tamás, a budapesti Adománytaxi alapítója. Az Adománytaxi a budapesti zsidó közösségből indult a 2015-ös menekültválság után és a mai napig a zsidó közösség támogatásával működik.

Az Adománytaxi lényege, hogy összegyűjtik azoknál a feleslegessé vált dolgokat, akiknek már nincs szükségük rájuk, és elviszik azokhoz, akik viszont hasznát veszik. Legyen szó ruháról, háztartási eszközökről vagy játékokról. A DW Magyar csapata elkísérte őket a borsodi Novajidrányra, az egyik segítő akciójukra. A Deutsche Welle riportja.

Az 1400 fős borsodi faluban első alkalommal tartott adománypiacot a budapesti szervezet a helyi roma egyesület segítségével.

Horn Tamás szerint a mélyszegénység akkora a vidék Magyarországán, hogy bármennyi adományt hoznak, olyan, mintha feneketlen kútba öntenék. Ezért inkább az a célja, hogy a buborékban élő fővárosi középosztály és a zsidó közösség az adományozás útján megismerje a mélyszegénységben élőket. „Személetet formálunk, közösséget építünk, és ez az önkéntességen, adományozáson keresztül valósul meg” – mondja.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!