Feloszlatta magát Sopronban az MSZP, és keményen beolvasott a pártvezetésnek

2024. április 12. – 12:04

frissítve

Feloszlatta magát Sopronban az MSZP, és keményen beolvasott a pártvezetésnek
A helyi szocialisták a pártvezetés döntése ellenére álltak be a független jelölt mögé, miután lehetetlennek tartották az együttműködést a Párbeszéd jelöltjével – Fotó: Nagy Márta
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadhatatlannak tartották a soproni szocialisták, hogy a pártvezetés a fejük fölött, a párt alapszabályaival szembe menve döntött, és rájuk akart erőszakolni egy, a fővárosban megkötött politikai alkut. Az MSZP vezetőit a háttérben bizniszelő kamuszocialisták bábjaként és megélhetési politikusként jellemző közleményükkel gyakorlatilag felégették maguk mögött a hidat. Pedig a szervezet harmincöt éve alatt voltak sikereik: városvezetők és parlamenti képviselők is voltak köztük.

„Az MSZP Sopron és környéke helyi szervezeteként úgy döntöttünk, hogy feloszlatjuk közösségünket és minden tag kilép a pártból. A 35 éve alakult helyi szervezetünk legsúlyosabb döntése azért született meg, mert számunkra emberileg és politikailag egyaránt vállalhatatlan annak a döntésnek, mind a módja, mind a tartalma, amit a párt országos elnöksége hozott Jakál Adrienn (Párbeszéd) soproni polgármesterjelölti indításáról” – áll az MSZP Sopron és környéke feloszlott helyi szervezetének közleményében. A végtelenül csalódott helyi szocialisták búcsújukban keményen fogalmaznak. Kránitz László, aki kilenc évig országgyűlési képviselője is volt a pártnak, nem titkolja: ezzel felégettek maguk mögött minden hidat. „Ebben a pártban nincs keresnivalónk többé” – fogalmazott.

A soproni MSZP-iroda – Fotó: Nagy Márta
A soproni MSZP-iroda – Fotó: Nagy Márta

Nem tudják támogatni a rájuk erőszakolt jelöltet

Ahogy a Telex már megírta, a soproni ellenzékiek nem akarták a felülről rájuk erőszakolt kényszerpályát, vagyis azt, hogy a helyi viszonyokat nem ismerő budapesti pártvezetők döntsenek helyettük.

Ez egyébként alapszabály ellenes is – hangsúlyozza Kránitz.

A helyieket ugyanis – állítása szerint – elfelejtették tájékoztatni a fővárosban megkötött paktumokról, és amikor kiderült, hogy a soproni szocialisták nem akarják támogatni a Párbeszéd polgármesterjelöltjét, kiborult a bili.

Egyébként nemcsak a soproni MSZP-ben verte ki a biztosítékot a fővárosi döntés: a Demokratikus Koalíció soproni tagjai közül is többen hátat fordítottak pártjuknak. Cikkünk megjelenése után a helyi DK-szervezet is reagált az eseményekre, és azt írták, „az idei évben 2 tagunk lépett ki a helyi szervezetből, mely elenyésző a tagságunk létszámához képest. Helyi tagságunk és vezetősége továbbra is egységes és erős!”

„Jakál Adrienn személyét elfogadhatatlannak tartjuk, ezért támogatni sem tudjuk. Ezt többször elmondtuk és erről döntést is hoztunk, amit az országos vezetés is tudott. Számunkra a baloldaliság, az erkölcs, a morál, az adott szó, az empátia, a szolidaritás, mások tisztelete, a szavahihetőség és a hitelesség a legfontosabb alapértékek, mindig ezen elvek alapján vettünk részt a helyi közéletben. Ezzel szemben Karácsony Gergely nyomására Kunhalmi Ágnes, Komjáthi Imre, Hiller István, Molnár Zsolt az MSZP helyi szervezetének akarata ellenére Jakál Adriennt indítják Sopron polgármesterjelöltjeként. Ezzel gyakorlatilag az MSZP országos elnöksége feláldozza a 35 éve működő soproni szervezetét, annak összes tagját, egy mindig összetartó baloldali közösséget azért, hogy a Párbeszéd belső személyi problémáit, a saját pártjában sarokba szorított, gyengekezű Karácsony Gergely gondjait megoldja” – fogalmazták meg a soproni szocialisták döntésük indokait.

Kránitz László – Fotó: Kránitz László Facebook-oldala
Kránitz László – Fotó: Kránitz László Facebook-oldala

„A háttérben bizniszelő kamu szocialisták bábja”

„Tisztességtelen és jogtalan döntésnek tartjuk, hogy az MSZP országos vezetői semmibe vették az alapszabályban számunkra biztosított jelölési jogot, ami egy demokratikus döntés alapja. A munkát, kenyeret követelő »vörös és csípős« társelnökünk a háttérben bizniszelő kamu szocialisták bábjaként szó nélkül, sőt minket támadva asszisztálta végig ezt a gyalázatot. Az országos elnökség többszöri kérésünkre és jelzésünkre sem volt hajlandó visszatérni az alapszabály által előírt működéshez. Mára ezeknek az embereknek a döntéseit és tetteit csupán a saját egzisztenciális pánikreakcióik határozzák meg. Kizárólag az lebeg a szemük előtt, hogy a következő ciklusban is megélhessenek valahogy a politikából és ezért bármin és bárkin átlépnek” – vádolták meg a pártból távozó szocialisták saját volt vezetőiket. Akiket egyébként arra kértünk, hogy reagáljanak a soproniak indokaira. Cikkünk megjelenése után azt írták, sajnálják, ami történt

„Az MSZP országos vezetése a tárgyalások során mindvégig jóhiszeműen járt el, folyamatosan egyeztetve a soproni szervezetünk elnökével. Ezeken az egyeztetésen az MSZP elnöksége azt a tájékoztatást kapta, hogy nincs a soproni helyi szervezetnek saját jelöltje, így nem láttuk akadályát, hogy helyben, a szövetségi megállapodásnak eleget téve, Jakál Adrienn önkormányzati képviselőt, a Párbeszéd-Zöldek elnökségi tagját támogassuk, aki a 2021-es előválasztáson egyszer már a Párbeszéd és az MSZP közös jelöltjeként – a helyi szervezet elfogadásával – mérettette itt meg magát. Természetesen vannak olyan városok, ahol viszonzásként a megállapodás értelmében a Párbeszéd támogat MSZP-s jelölteket” – írta a pártközpont.

Az MSZP vezetése szerint „feloldhatatlan patthelyzet” alakult ki amiatt, hogy „a szövetségi megállapodást követően a soproni szervezet vezetése korábbi sérelmekre hivatkozva mégsem találta támogatásra érdemesnek Jakál Adriennt, így beállt Sovány Endre civil polgármesterjelölt mögé. Ezt követően a soproni városi elnök – érezve saját felelősségét a kialakult helyzet miatt – lemondott pozíciójáról.”

„Az MSZP országos vezetésében mindent elkövetünk, hogy rövid időn belül újra alakítsuk a Sopron és környéke helyi szervezetünket, ahová a korábbi tagokat és az új jelentkezőket is nagy szeretettel várjuk” – zárták a közleményt.

Az 1989-ben alakult Magyar Szocialista Párt soproni alapszervezete tehát nincs többé. Tagjai nem látnak olyan politikai erőt Magyarországon, ahol folytathatnák közéleti munkájukat. Pedig az elmúlt harmincöt évben voltak sikereik: 1990-től két cikluson át a soproni tag Boros László parlamenti képviselőként, az országgyűlés jegyzőjeként is dolgozott. Kránitz László kilenc éven át volt tagja az országgyűlésnek. Mindig volt soproni MSZP-s a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlésben is, városi szinten pedig alpolgármestereket adtak a közéletnek.

Az MSZP és a Momentum soproni alapszervezetei Sovány Endre független polgármesterjelölt mögé álltak be, és a közelgő önkormányzati választásoknak közös listával futottak volna neki. Most ez is borul.

„Nagyjából fele-fele arányban szerepeltek volna a két párt jelöltjei a listán. A szocialisták visszalépése miatt most néhány nap alatt kell új jelölteket találnunk a helyükre. Megpróbáljuk, de nehéz lesz. A minimumot, vagyis nyolc képviselőjelöltet ki tudunk állítani, reméljük” – mondta el a Momentum helyi elnöke, Németh Ferenc. Megértik az MSZP-sek döntését, de ez számukra válsághelyzetet teremtett.

Felmerül a kérdés, miért nem folytatják függetlenként a közös listán szerepelő szocialisták. Kránitz László szerint ez hiteltelenné tenné őket. „Nem csinálunk bohócot magunkból. Nem leszünk egyik napról a másikra párttagokból függetlenek” – szól az indok. Sovány Endrét, a civil és független polgármester-jelöltet azért párttagság nélkül is támogatják, mint a frissen megalakult Szegfű-baráti kör tagjai. De csak a kampányban segítenek.

A soproni helyzet nem egyedülálló az országban, több városban is okoz nézetkülönbségeket a helyi alapszervezet és a pártvezetés eltérő álláspontja. A tanulságot különbözőképpen vonják le, ez kiderült azokból a kommentekből is, ami a soproniak döntését kíséri a közösségi megosztón. „Okos döntés volt, egyetértek veletek. Minden párt tanuljon ebből!” – üzeni például egy választópolgár. Egy hasonló utat bejárt volt párttagnak ötlete is van a folytatásra: „Szerintem már többen vagyunk, akik a dolgok vállalhatatlansága miatt kiléptek, mint akik maradtak. Nem csinálunk egy pártot magunknak Kilépett Szocialisták Pártja (KISZOP) néven?” Az egykor az MSZP vezérkarához tartozó Baja Ferenc is üzent, szolidaritásáról biztosítva a soproniakat. Olyan kommentet, ami a pártfegyelem mindennél előbbre való voltára figyelmeztetne, nem találtunk.

FRISSÍTÉS

Az MSZP pártközpontja cikkünk megjelenése után reagált a soproniak vádjaira, közleményükkel frissítettük a cikket.

Cikkünk eredeti verziójában emellett az szerepelt, hogy a DK-ból is kilépett a párt helyi kampányfőnöke a fővárosi döntések miatt. Cikkünk megjelenése után a soproni DK-szervezet képviseletében Simon Zoltán azt írta, ő a helyi DK választott vezetője és kampányfőnöke, és nem lépett ki a pártból és nem mondott le a kampányfőnöki tisztségről sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!