Két párt is beállt a független soproni polgármesterjelölt mögé

2024. április 5. – 18:17

Két párt is beállt a független soproni polgármesterjelölt mögé
Világoskék ingben Sovány Endre, mellette támogatói – Fotó: Nagy Márta
Nagy Márta
Nagy Márta
Soproni tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Sovány Endre független polgármesterjelöltet támogatja Sopronban az MSZP és a Momentum helyi szervezete. A két párt közös listát is állít – jelentették be pénteken Sopron Fő terén. Ezzel eldőlt, hogy az ellenzéknek csak egy része volt képes az összefogásra, hiszen külön indul a Párbeszéd és a DK jelöltje, külön a Jobbik, valamint a Mi Hazánk is. Sopronban ugyanakkor az is nyilvánvalóvá vált, hogy helyben nem működnek az országos megállapodások.

Sovány Endre villanyszerelő évekkel ezelőtt szinte berobbant a soproni közéletbe a rászorulókat segítő akcióival. Hol embereket toborzott idős emberek ház körüli munkáihoz, hol pénzt gyűjtött a szegényeknek, hol szerelőbrigádot szervezett ingyenes, másokat segítő munkákra. A közösségi hálón több mint ötezren követik 24-es Civil faktor nevű csoportját, ahol a segítőből az utóbbi időben a helyi „megmondóemberré” vált.

Már hónapokkal korábban bejelentette, ha nem jelentkezik nála jobb jelölt, ő elindul a 2024-es helyhatósági választáson.

Ezt pénteken már nemcsak az interneten, hanem a Fő téren szervezett nyilvános találkozón is megerősítette. Mindig is civilnek aposztrofálta magát, aki a pártpolitikától függetlenül akarja vezetni Sopront, de most az is kiderült, elfogadta a Momentum és az MSZP helyi csoportjainak a támogatását.

„Ma azért vagyunk itt, hogy mi, független civilek, a problémáinkat megértő és azokat velünk együtt megoldani kívánó pártok támogatásával, hivatalosan is bejelentsük: indulok a helyhatósági választáson Sopron polgármesteri tisztéért” – mondta Sovány Endre a városházával szemben állva – képletesen és valóságosan is a város Fő terén. A soproni szocialisták döntését Gaál István alelnök indokolta azzal, hogy felismerték a választói igényt, ami a civil és független jelöltben látja a jövőt. A Momentum helyi elnöke, Németh Ferenc pedig azt hangsúlyozta, a leghitelesebb jelölt mögé állnak. Sovány Endrét egyébként a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatja és a bejelentésnek tapsolók között volt DK-sokat is látni lehetett. De ez nem az ellenzéki összefogásnak volt köszönhető.

Sopronban nem talál közös hangot az ellenzék

A Mi Hazánk már február végén zászlót bontott Sopronban, jelöltjük, Horváth Gábor bemutatkozását a Betyársereg felvonulása kísérte. „Azokkal a Kelet-Magyarországról jött emberekkel semmi probléma sincsen, akik tisztességes megélhetést keresnek, dolgozni kívánnak, és betartják az együttélés szabályait. De akik az elfogadott társadalmi normákat nem tartják be, azokkal szemben a Mi Hazánk Mozgalom és a Betyársereg a törvény adta kereteken belük fel fog lépni a városban” – jelentette ki a polgármesterjelölt.

Jakál Adrienn, a Párbeszéd önkormányzati képviselője is hamar bejelentkezett a soproni polgármesteri székért. A fővárosban megnyerte magának a Demokratikus Koalíció támogatását is, városában azonban ez nem sikerült. A hírre, hogy a DK is beáll mögé, lemondott a DK helyi szervezetének kampányfőnöke és a tagok között is nagy a zúgolódás. A pártok belső tanácskozásairól annyi kiszivárgott, hogy Jakál azért is jelentette be elsőként indulását, hogy így kikényszerítse a többi ellenzéki párt támogatását. A terv nem jött be és információink szerint Karácsonytól Hillerig megfordultak a soproni pártirodákban a fővárosi politikusok, hogy lecsendesítsék a helyiek indulatait. A soproni ellenzékiek ugyanis egyrészt nem akarták a kényszerpályát, másrészt azt sem, hogy a fejük felett a helyi viszonyokat nem ismerő budapesti pártvezetők döntsenek.

Az ellenzéki jelöltek zöld és igényes Sopront akarnak

A Párbeszéd ZÖLDEK és a DK közös polgármesterjelöltje Sopronban tehát Jakál Adrienn önkormányzati képviselő. „Nem lehet kizárólag a haszonért fejleszteni és mindenhová társasházat építeni” – vallja, ahogy azt is fontosnak tartja, hogy az ingatlanok tekintetében egyik legdrágább városban a fiatalokat is segíteni kell az otthonteremtésben. A postákat is újranyitná – négy is bezárt – és a tömegközlekedést is átalakítaná. Térkövek helyett pedig fákat ültetne.

Reischl Gábor soproni erdőmérnök a Jobbik – Konzervatívok és a Nyugat Jövője Egyesület polgármesterjelöltje az LMP Magyarország Zöld Pártja támogatásával. A Fertő-Hanság Nemzeti Park korábbi igazgatója a Fertő strandját minél előbb visszaadná a soproniaknak. A tó környékén egyébként véleménye szerint semmi keresnivalója fémnek, üvegnek és betonnak, és hatalmas szállodának sem. „El a kezekkel Sopron fáitól!” – fogalmazott és finoman utalt az új soproniak nagy számára is: „Jó lenne, ha mindenki az otthonában tudna boldogulni”.

A kormánypárt még kivár

A Fidesz-KDNP hivatalosan még nem jelentette be jelöltjét, de nagy valószínűséggel a jelenlegi polgármester, Farkas Ciprián lesz az. Facebook-oldalán beszámol a különböző városrészekben tett látogatásairól . „Folytatjuk a munkát, hiszen a célunk az, hogy továbbra is lendületben maradjon Sopron fejlődése!” – írja ilyenkor a beszámolók mellé.

A polgármesteri székért indulók egyelőre a bejelentéseknél tartanak Sopronban, konkrét terveket és listákat csak későbbre ígértek. De ahogy az Sopronban jól látszik, idáig eljutni is nagy csata volt.

Frissítés: Farkas Ciprián is pénteken bejelentette, ő lesz a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!