Vitályos: 108 milliárd forintos, uniós forrásból megvalósuló házfelújítási programot indít a kormány

2024. április 11. – 11:32

Másolás

Vágólapra másolva

Otthonfelújítási program kapcsán a kormány minden eszközzel azon dolgozik, hogy biztonságos, fenntartható és megfizethető programot biztosítson. Önfenntartási képességünket és energiaszuverenitásunkat meg kell őriznünk, erre a háború is rámutatott, ez pedig a fogyasztás csökkentésével is elérhető. Ebben nagy eredményeket értek el Vitályos szerint, jóval kevesebb földgázt fogyasztottak az emberek. A csok részeként már lehetett felújítási támogatást igényelni, de most lesz egy új ilyen is.

108 milliárd forint keretösszegű új konstrukció jelenik meg uniós forrásból, az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítéséhez nyújt majd segítséget. Épület külső elemeinek hőszigetelése, nyílászárók cseréje, fűtésrendszer, vízrendszer, kéménybélelés korszerűsítése van benne. 2,5 és 3 millió forint közötti összeg lesz a támogatás, az átlag alatti járásokban ennél nagyobb is lehet, az átlag felettiekben pedig alacsonyabb.

Egyértelmű elvárás, hogy legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell majd elérni, ami egyébként a nyílászárók cseréjével és a szigeteléssel el is érhető. Lesz önerő, kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás, így összesen 6 millió forinttal járul hozzá a kormány a felújításához. A támogatást a kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet majd igényelni. Vitályos szerint a program támogatja az építőipar fellendülését is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!