Varga: Nem azon múlik az államháztartási hiány, hogy tavasszal vagy ősszel áll össze a költségvetés

2024. április 11. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Varga a beruházások halasztásával kapcsolatban elmondta, hogy idei, és a következő években esedékes beruházások is tolódnak, de arányszámokat és konkrétumokat sem mondott az RTL kérdésére. Arról is beszélt, hogy a megváltozott kamatkörnyezet, a háborús helyzet, az energiaárak növekedése mindenkinek megpróbáltatásokat jelent, számos ország nehéz helyzetben van a költségvetési hiányt illetően.

Magyarország is olyan pályán akarja tartani a költségvetést, amellyel csökkenteni lehet a hiány mértékét. Azt is hangsúlyozta, hogy a költségvetés kialakításakor azt is mérlegelni kell, hogy a magas foglalkoztatottságot, a magas családtámogatási arányokat, a bér- és nyugdíjemeléseket hogy lehet fenntartani. Szerinte a jelenlegi költségvetés segít is ebben.

Azt is megkérdezték tőle, hogy csak idén lesz-e ősszel benyújtva az idei költségvetés, vagy innentől így lesz-e mindig, mire Varga azt mondta, hogy nem ettől függ, hogy kell-e rajta később módosítani. A tavaszi benyújtással szerinte pontosabban tudták megjósolni az államháztartási hiányt, hosszú távon szerinte jó gyakorlat volt ezt követni, de a háborús helyzetben nem tudja, hogy a jövőben mi lesz.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!