Máris lemondott az új Országos Bírói Tanács egyik tagja

2024. április 11. – 14:27

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze néhányszor ülésezett a januárban megválasztott új testület, az egyik tag, Gergye Tamás Károly máris lemondott a tagságáról – értesült a Szabad Európa. Megkeresésünkre az OBT Titkársága a lap értesülését megerősítette azzal, hogy dr. Gergye Tamás Károly április 10-én lemondott tagságáról.

Noha a döntést nem kellene indokolni, a tájékoztatás szerint annak az az oka, hogy az OBT alakuló ülésétől eltelt időszak alatt a testületi működés mechanizmusát több erre irányuló kezdeményezés ellenére nem sikerült kialakítani. A lemondó tag szerint az OBT vezetésének tartalmi kérdései, a képviselet és a testületi működés keretei nem kellően tisztázottak. Elfogadhatatlan számára az a kialakulni látszó gyakorlat, hogy az OBT felügyeleti feladatait érintően az OBT képviseletéhez nincs szükség testületi állásfoglalásra – írja az Országos Bírói Tanács Titkársága.

Dr. Gergye Tamás Károly ugyanezen a napon kollégiumvezetői pályázatot nyújtott be, amely a lemondással kizárólag annak időpontjával van összefüggésben, írják. Dr. Gergye Tamás Károly lemondása a benyújtástól hatályos, helyére törvényszéki szintről dr. Kardos Dóra, az Egri Törvényszék bírója került.

A Szabad Európa egy konkrét példát is említett arra, hogy mikor volt elégedetlen a lemondó OBT-tag a testületi állásfoglalás gyakorlatával: felmerült ugyanis, hogy Szabó Péter OBT-elnök részt venne a türk államok igazságügyi szervezeteinek tanácskozásán, amihez az OBT-elnök szerint ehhez nem kell testületi jóváhagyás, ez az ő jogosítványa.

A történet korábbról, egészen 2023 októberéből indult, amikor még az előző tanács hozott egy döntést arról, hogy felkérik az Országos Bírósági Hivatal elnökét, hogy vizsgálja felül az Országos Bírósági Hivatalnak a Türk Igazságügyi Képzési Hálózatban meglévő megfigyelői státuszának indokoltságát, írja a Szabad Európa. Csakhogy januárban érkezett egy meghívó az OBT-hez a Türk Államok Szervezete Igazságügyi Tanácsának második ülésére.

Az elnök szerint nem szavazás kérdése, hogy az elnök képviseli a szervezetet, többek viszont úgy gondolták, hogy az OBT-nek a Türk Igazságügyi Tanácsban lévő megfigyelői státuszát nem kellene fenntartani az OBT nemzetközi kapcsolatai miatt. Többek azon az állásponton voltak, hogy testületi döntésre lenne szükség, Szabó Péter viszont azon a véleményen volt, hogy az operatív kérdésekben nála van a döntési jogkör, így nem is szavaztak a kérdésben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!