Jámbor András vitára hívta Kocsis Mátét a józsefvárosi ingatlanok államosítása miatt

2024. április 10. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Jámbor András, Józsefváros országgyűlési képviselője vitára hívta Kocsis Mátét, a VIII. kerület korábbi polgármesterét, hogy adjon választ a kétszáz józsefvárosi otthon kisajátítására – írja Jámbor András Facebook-oldalán.

Kedden derült ki, hogy tíz ingatlant, köztük egy iskolaépületet és lakóházat venne át a magyar állam a Józsefvárosi Önkormányzattól a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, az ingatlanok a jövő szeptemberben induló új tanárképzésnek adnának otthont. Az önkormányzat vezetése is lapunktól tudta meg, hogy egy törvénytervezet szerint ingatlanokat venne át az állam Józsefvárostól.

Pikó András polgármester egy keddi sajtótájékoztatón arról beszélt: nem érti, miért most, miért ilyen hirtelen vennék el tőlük az ingatlanokat. Azt ígérte, mindent meg fognak tenni, hogy a lakókat megvédjék, mert szerinte ezeket a családokat, nagyjából kétszázat, az utcára fog rakni a kormány. Azt mondta, ezek a családok eleve nehéz körülmények között élnek, és az önkormányzat kötelessége lesz, hogy elhelyezzék őket október 31-ig.

Jámbor András Facebook-oldalán szerda délután azt írta: a mai napon józsefvárosi családok sorsáról tárgyal az Országgyűlés. Szerinte Kocsis Máté Józsefváros korábbi polgármestereként tartozik azzal a kerület lakóinak, hogy ezen a vitán megjelenik és elmondja a véleményét. „Ha egykori polgármesterként jó ötletnek tartja a kisajátításokat a Diószegi utcában, mondja ezt ma az emberek szemébe! Ha nem ért egyet a kisajátítással, akkor szólítsa fel a Fideszt, hogy vonják vissza a kisajátításokat” – írta.

Kocsis Máté kora este reagált Jámbor András posztjára. Szerinte ha ő lenne jelenleg a polgármester, akkor nem lepte volna meg a törvényjavaslat, mert ismerné a helyi ügyeket. „Másodszor, szemben Pikó Andrással, venném a fáradtságot, és még azelőtt elolvasnám a kormány törvényjavaslatát, mielőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartanék róla, hogy ne beszéljek hülyeségeket egy ilyen komoly ügyről” – írta oldalán. Azt is kiemelte, hogy az önkormányzat tudomása szerint tárgyalt az egyetemmel, Pikó András helyében pedig nem riogatná a lakókat.

Veszelszki Ágnes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Hír TV Napi Aktuális című műsorában korábban azt mondta: az NKE tanárképzését választók olyan gyakorlatorientált, mentortanárok által támogatott, kiscsoportos képzésben részesülnek, amelynek keretében egyaránt van lehetőség tanár- és bölcsészdiploma megszerzésére. A törvényjavaslat szerint a tanárképzésüknek nem kell megfelelni az általános képzési és kimeneteli követelményeknek.

Megkerestük az ügyben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem sajtóosztályát, arra voltunk kíváncsiak, mit jelent az, hogy a képzésnek nem kell megfelelnie az általánosságban elfogadott képzési és kimeneti követelményeknek, és kik fognak tanítani a tanárképzésen.

Szerda délután válaszoltak a kérdéseinkre, azt írták: „a képzési és kimeneti követelmények, tanrendek és tantárgyi struktúrák kialakítása során az elmélyült szakmai tudás átadását biztosító követelmények mellett e cél határozza meg a képzési tartalmat, amely a gyakorlatorientáltság fokozott érvényesítése érdekében elképzelhető, hogy eltérést fog mutatni más képzési és kimeneti követelményektől”.

A képzési rendszert akkreditálni fogják. Az egyetem válasza szerint a Tanárképző Kar oktatói között helyet kapnak az akadémiai élet legelismertebb szereplői, a köznevelésben aktuálisan is tanító olyan, tudományos fokozattal rendelkező tanárok, akik az iskolákban szerzett tapasztalatokat és a tanári mesterség praktikáit első kézből adják át a hallgatóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!