Merészet húzott a Fidesz, és most Magyar Péternél pattog a labda

Merészet húzott a Fidesz, és most Magyar Péternél pattog a labda
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai szempontból két figyelemre méltó esemény is történt hétvégén. Szombaton Magyar Péter és – egyelőre – maroknyi emberből álló csapata összehozták a legnagyobb demonstrációt, amit a NER fennállása óta ellenzéki politikus szervezett Budapesten. Bár pontos számot még nem tudunk, a mindenképpen tekintélyes tömeggel Magyar olyan erőt mutatott, amellyel 2010 óta még nemigen találta magát szemben Orbán Viktor és rendszere.

Magyar a tüntetésen arról beszélt, hogy az egész hatalmi elit megrettent, másnap pedig hármas vitára hívta Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet. Kijelentette, hogy a vita legyen a köztévében, a műsorvezető lehet a volt feleségét meginterjúvoló Hajdú Péter is, a végén pedig azzal is beérné, ha csak az egyik pártvezető menne el, mert szerinte valójában ugyanazt az oldalt képviselik.

Ha a neveket kivesszük az egyenletből, akkor azt történt, hogy a politikai porondon két hónapja feltűnt, egyelőre még párttal sem rendelkező, egyesületét és mozgalmát éppen csak bejelentő újdonsült politikus hívta vitázni a volt és a jelenlegi miniszterelnököt. Ha csak ennyi lenne a helyzet, a Fidesz és a DK valószínűleg válaszra sem méltatta volna a felkérést, azonban a két legnagyobb párt néhány órán belül válaszolt a NER-t otthagyó exkormányhivatalnok felkérésére, ami egyszerre mutatja Magyar erejét, valamint a jelenlegi belpolitikai helyzet kiszámíthatatlanságát is.

Meglepő húzás a Fidesztől

Bár Gyurcsány szombaton egy Facebook-posztban virágnyelven még odaszúrt Magyarnak, mondván, vannak, akik sosem szolgálták Orbán rendszerét, a vitafelhívásra a DK már semlegesebb hangnemben reagált. „A vita indokolt, a vita a demokraták világában szükséges. Amennyiben a vitakezdeményezés az európai parlamenti választásokra vonatkozik, Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd közös listavezetője áll rendelkezésre” – írták.

A DK válasza annyiban nem meglepő, hogy ellenzékben lévő pártnak minden vitahelyzet hasznos, ahol szembe- és egy szintre kerülhet a regnáló hatalom képviselőjével, és az ilyen eseményeket övező kiemelt figyelem miatt a saját táborán túlra is eljuttathatja az üzeneteit. Nem véletlen, hogy szinte mindig a gyengébb pozícióból induló kihívók kezdeményeznek vitát, a hatalom birtokosai pedig sok esetben – Magyarországon legalábbis – igyekeznek ezeket a szituációkat elkerülni.

Ezért is volt nagyobb meglepetés az, ahogy a Fidesz reagált Magyar felhívására. A párt EP-listavezetője, Deutsch Tamás az alábbiakat írta a Facebookon: „Május 3-án ér véget az európai parlamenti választásokon induló pártok listaállítása. Ezután minden háborúpárti és dollárbaloldali listavezetővel kész vagyok vitázni. Diktafonnal és nadrágszíjjal is lehet jönni. Ennyi.” Hogy ez pontosan milyen vitát jelent (listavezetőit vagy külön-külön vitákat egyes listavezetőkkel), egyelőre nem tudni, de ezek után váratlan lenne, ha a kisebb ellenzéki pártok ne akarnának majd élni egy ilyen rég nem látott lehetőséggel. A DK mellett Vona Gábor (2RK) és Róna Péter (Jobbik) már közölték is, hogy szívesen vitáznak.

Magyar ugyan – érthető okokból – Orbánnal és Gyurcsánnyal akart kiállni, ez pillanatnyilag politikailag nem igazán indokolt. Június 9-én európai parlamenti és önkormányzati választásokat fognak tartani, ezeken pedig hivatalosan nem Orbán és Gyurcsány lesznek a főszereplők. Magyar viszont a jövőbeli pártjával az EP-választáson akar indulni, és ugyan jelezte, hogy nem menne ki Strasbourgba, ismertsége miatt minden bizonnyal ő lesz majd a még meg nem nevezett pártjának listavezetője.

Bár vitát Magyar kezdeményezett, az ő ajánlata kevésbé volt reális, mint a Fideszé, a kormánypárt listavezetői vitára vonatkozó ellenjavaslata politikailag is arányosabbnak tekinthető. Ha pillanatnyilag ez még nem is számít sokat, a listavezetői vita belengetésével a Fidesznek sikerült lépéskényszerbe hoznia Varga Judit volt férjét, a nyomáson pedig csak erősít, hogy a legnagyobb ellenzéki párt is nyitott a vitára.

Deutsch felajánlására Magyar egyelőre egy kommenttel reagált, amiből arra lehet következtetni, hogy nem akar vele vitázni: „A drogos, közpénzfaló bohócokat se Budapesten se Brüsszelben nem veszik komolyan. Ezért aztán sem beszélgetni sem vitatkozni nem érdemes velük. Ennyi.” Ennél a reakciónál a következő hetekben valószínűleg többre lesz szükség, ha ugyanis összejön egy listavezetői vita, akkor nehezen lesz magyarázható, ha arra a Fidesz elmegy, de a teljes elitváltásra készülő Magyar kihagyja.

Ha viszont elmegy a vitára, akkor egy újabb komoly tétellel bővül a feladatlistája. A saját bevallása szerint rendkívül leterhelt, az elmúlt hetekben csak órákat alvó politikusnak már nemcsak rohamléptekben kell pártot szerveznie, embereket találnia az EP-listájára, országot járnia és egyeztetnie önkormányzati politikusokkal, de még programírással és a vitára való felkészüléssel is kell foglalkoznia – mindez néhány hét leforgása alatt több mint emberpróbáló feladat.

Orbánnak érzékeny veszteség lenne, ha Magyar legyőzné Gyurcsányt

Ha az elmúlt hetekben nem lett volna világos, ahogyan a Megafontól a CÖF-ön át a teljes kormánypárti sajtóbirodalomig a beszélő fejek siserehadát bevetve támadásba lendült a hatalom, Deutsch válasza még egyértelműbben jelezte, hogy a Karmelitában mennyire komolyan veszik a Magyar jelentette fenyegetést. A Fidesz–KDNP egyelőre hiába vezet toronymagasan a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint is, Magyar berobbanása és a fideszes Békemenethez hasonló méretű Nemzeti Menet azt mutatta, hogy rajta és közönségén egyelőre nem fog a lejáratás.

Magyarországon 2006 óta nem volt miniszterelnök-jelölti vita, és a kormányfő mellett más vezető fideszes politikus sem áll ki a parlamenti adok-kapokot leszámítva ellenzéki kihívóval szemben. Bár a fideszesek szeretik azt hangoztatni, hogy az Országgyűlésben minden héten megvalósul a vita a különböző politikai oldalak között, valójában egy parlamenti csörte össze sem hasonlítható sem tartalmában, sem formájában, sem nézettségében egy főműsoridőben, élőben közvetített, választások előtt megrendezett, a végeredményt akár érdemben befolyásolni képes vitával.

Míg a Fidesz most minden erejével azon dolgozik, hogy Magyart betolják a baloldalra, lezárják előtte a saját szavazótáborukat, és bizonygassák, hogy Varga Judit politikai üstökösként berobbanó exférje az ő szavazótáborukra ugyan nem jelent veszélyt, ez valószínűleg nem teljesen állja meg a helyét. Az biztos, hogy a Fidesz törzsszavazói nehezen elmozdíthatók Orbán mellől, a kutatásokból viszont látszik, hogy a kegyelmi ügy hatására valószínűleg több százezer peremszavazó pártolt el tőlük. Eközben pedig Magyar tudatosan igyekszik megszólítani a csalódott fideszeseket: április 6-án Orbán számos 2002-es szlogenjét felelevenítette, magyar zászlók sűrűjében állt színpadra, ahol az a Rost Andrea énekelt és fogta a végén a kezét, akit pár éve még saját Facebook-oldalán méltatott a miniszterelnök.

Ha Magyar és leendő pártja nem is közelíti meg a Fideszt az EP-választásokon – és ez egyelőre nem feltétlenül tűnik reális lehetőségnek –, de képesek lennének a DK-hoz hasonló eredményt elérni, vagy esetleg le is győznék Gyurcsányékat, az teljesen új helyzetet teremtene a magyar belpolitikában. Az eddigi tapasztalatok alapján Gyurcsány kényelmes és bejáratott ellenfél Orbánnak. Ha június 9. után nem vagy kevésbé hatékonyan lehet majd vele riogatni, az semmiképp sem ideális állapot a 18 éve folyamatosan gyurcsányozó Fidesznek.

Bár elsőre vadul hangozhat, szavazók átcsábítása tekintetében Magyar a DK-ra nézve is veszélyes lehet. Ugyan Gyurcsány pártja a legnagyobb, legszervezettebb és legelkötelezettebbnek is mondott az ellenzéki oldalon, azért messze nem minden támogatójuk fanatikus gyurcsányista. Vannak, akik inkább azért gravitáltak a DK felé, mert jobb híján bennük látták a kormányváltás lehetőségét. Az elmúlt tizennégy évnek is az a tapasztalata, hogy az Orbán-ellenes választók nem annyira pártok irányába elkötelezettek, hanem azt szeretnék, hogy valaki végre döntse meg a kormányt, a személy és a párt másodlagos.

Ha egy ellenzéki érzelmű szavazó megnézi, milyen tüntetést tudtak összehozni az ellenzéki pártok a kegyelmi botrány után, és Magyarék mire voltak képeseket március 15-én, valamint április 6-án, akkor nem nehéz eldönteni, kiről hihetik el jobban, hogy képes lehet megreccsenteni a NER-t.

Magyar pillanatnyi vonzerejéhez valószínűleg az is hozzátartozhat, hogy az Orbán-ellenes szavazók a 2019-es önkormányzati választásokat leszámítva 2010 óta gyakorlatilag folyamatosan csalódtak az ellenzéki pártokban. Hiába szenvedtek egymás után megsemmisítő vereségeket, lényegében változatlan az a garnitúra, róluk már feltételezhetően kevesen gondolják, hogy érdemi eredményekre lehetnek képesek.

Beleszürkülhet a mezőnybe – vagy még inkább kiemelkedhet

A Fidesz eddig csupán kampányolt Magyar ellen, igaz, ezt nem aprózták el. Valószínűleg már több százmilliós nagyságrendben költöttek arra, hogy lejárassák és hiteltelenítsék a kegyelmi ügybe belebukó egykori igazságügyi miniszter volt férjét. A listavezetői vita belengetésével azonban megszületett a párt első politikai válasza is, innentől pedig Magyarnál pattog a labda, akinek valamilyen irányba el kell indulnia, és bármelyik útra is lép, kockázatot kell vállalnia.

Ha elfogadja Deutsch és Dobrev ajánlatát, akkor nagyon éles és konfrontatív vitában kell majd megállnia a helyét. Bár egyiküket sem lehetetlen zavarba hozni, Deutsch és Dobrev mögött több évtizedes politikai rutin és kormányzati tapasztalat áll, pártjaik évek óta tudják, mit akarnak mondani Európáról, ez pedig a választóik számára is világos. Magyarnak pillanatnyilag nemcsak pártja nincs, még az is csak formálódik, hogy kik lehetnek majd az EP-listáján. Világos és kiérlelt programról pedig végképp nem hallottunk eddig. Igazi, éles vitahelyzetben sem láttuk még Magyart, mert ugyan sorra ad interjúkat, ahol kritikus kérdésekre is válaszolnia kell, egy vérre menő politikai vita azért nagyon más szituáció, mint egy interjú.

Egy hármas vita még akár kedvezhetett is volna Magyarnak, de ha végül sok más listavezető mellé kell odaállnia, az az ő szempontjából már nem optimális helyzet. Magyar eddig egyedül állhatott a színpadon, a közönsége könnyen tulajdoníthatott neki olyan képességeket is, amelyek megléte egyelőre nem bizonyított. A többi listavezető mellett akár az is kiderülhet, hogy nem is különbözik annyira a többi politikustól, mint sokan gondolják. Ráadásul 6-8 listavezető mellett kevesebb műsoridőt fog kapni, bele is szürkülhet a mezőnybe.

A vita ugyanakkor nemcsak Magyarnak, hanem a Fidesznek, a DK-nak (valamint a többi pártnak) is kockázatos lehet. Ha folytatódik Magyar csillagának felívelése, és magabiztos kiállással meg tudja ragadni a nézők fantáziáját, akkor még annál is jobb eredményt érhet el, mint pillanatnyilag az elemzések és kutatások mutatják. A Fidesznek külön fájdalmas lehet, ha a választások előtt nem sokkal több százezer szavazójuk élő adásban hallhat kellemetlen információkat, ráadásul egy olyan embertől is, aki még tavaly is ott ült Orbán Viktor évértékelőjén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!